FB OPASAN: Stranica sa 90 miliona lajkova zaražena!

Oprezno

FB OPASAN: Stranica sa 90 miliona lajkova zaražena!

Tech -
Otkrivena je Fejbsuk stranica sa više od 90 miliona lajkova kojom se korisnici društvene mreže pokušavaju prevariti da preuzmu lažni Adobe Flash Player plugin koji je zaražen

Stručnjaci kompanije "Trend Micro" otkrili su na Fejsbuku brojne objave sa linkom za Fejsbuk stranicu sa više od 90 miliona "lajkova" kojom se korisnici društvene mreže pokušavaju prevariti da preuzmu lažni "Adobe Flash Player" plugin.

Milioni fanova navodne Fejsbuk stranice su tu verovatno da ubede potencijalne žrtve da je stranica legitimna i bezopasna, s obzirom da je toliko popularna. Međutim, u Trend Mikrou kažu da tih 91 miliona "lajkova" nisu pravi, i da je reč samo o još jednoj taktici društvenog inženjeringa.

Kada korisnik klikne na link za stranicu, umesto na nju, dospeće na web stranicu na kojoj se navodno nalazi "Adobe Flash Player plugin", kojeg treba preuzeti. Ako korisnik pregledava stranicu i preuzima plugin iz Gugl hroma, stranica će se automatski zatvoriti uz instaliranje ekstenzije za hrom, koja je kao i navodni plugin Trojanac.

Kada se instalira, malver započinje spamovanje, objavljujući isto ono što je korisnika dovelo do infekcije - link ka navodnoj Fejsbuk stranici, i to sa profila prevarenog korisnika, uz označavanje prijatelja tog korisnika u samoj objavi.

Sajtovi društvenih mreža su mesta na kojima komuniciramo sa svojim prijateljima i kolegama. Zato nije ni čudno što ih sajber kriminaci koriste za svoje ciljeve, na načine o kojima smo mnogo puta govorili. Ali baš zato što su društvene mreže mesto virtuelnog sastajanja sa onima koje volimo, da ne bismo drugima naneli štetu, oprez je neophodan - pre klika na link, dva puta razmislite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track