Najnovije vesti

GUGLOVANJE: Potpuna dominacija Gugl pretraživača!

Majkrosoft se buni

GUGLOVANJE: Potpuna dominacija Gugl pretraživača!

Tech
Korisnici širom sveta pretraživanje interneta zovu "guglovanje" i to pokazuje koliki je monopol firme Gugl i koliko za njim zaostaju drugi pretraživači

BERLIN - Gugl će kod rezultata pretrage morati češće da predlaže i stranice svojih konkurenata poput Jahua i Binga, i po svemu sudeći spreman je na ustupke kako bi izbegao veliku novčanu kaznu Evropske komisije.

Korisnici širom sveta pretraživanje interneta zovu "guglovanje" i to pokazuje koliki je monopol firme Gugl i koliko za njim zaostaju drugi pretraživači.

Primer za to je upravo pretraživač Bing iza koga stoji Majkrosoft. Oko 90 odsto svih pretraga u Evropskoj uniji, na primer, prolaze kroz portal Gugla, a s druge strane, Bing ne može da računa ni na deset odsto tržišta, čak ni na domaćem terenu, u Americi.

Gugl koristi dominantni položaj tako što kod internet-pretrage favorizuje sopstvene proizvode, kao što su Gugl mape ili Jutjub.

Tako bar tvrde konkurenti, a grupa suparnika Gugla, uključujući Majkrosoft, ali i druge manje kompanije, podnela je tužbu odeljenju za zaštitu konkurencije pri Evropskoj komisiji 2010. godine.

"Gugl nam je dao čitav niz predloga, ali te predloge nisu objavili. U svakom slučaju, uskoro ćemo pokrenuti testiranje na tržištu", kaže portparol Evropskog komesara za zaštitu konkurencije Antoan Kolombani.

Za sada je poznato da će Gugl ubuduće morati da prikaže više linkova koji vode do stranica poslovnih rivala. Uz to, Guglovi servisi biće jasno označeni u rezultatima pretrage. Tako bi korisnici interneta u EU dobijali drugačije rezultate pretraga nego korisnici u ostatku sveta.

Na koji će tačno način Gugl promeniti svoj pretraživač? Ta kompanija o tome za sada ćuti.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...