Korisnici interneta nesvesno krše zakon i postaju pirati!

Istraživanje

Korisnici interneta nesvesno krše zakon i postaju pirati!

Tech -
Skoro polovina korisnika interneta je u istraživanju smatralo da je potpuno legalno postaviti komercijalne proizvode na sajtove za deljenje sadržaja, poput muzike i filmova, tako potpuno nesvesno podržavajući online pirateriju

Korisnici interneta zbog konfuzije oko definicije internet piraterije i slabe informisanosti potpuno nesvesno krše zakon tako što ilegalno preuzimaju nedozvoljene sadržaje, pokazalo je jedno istraživanje.

Skoro polovina korisnika interneta je u istraživanju smatralo da je potpuno legalno postaviti komercijalne proizvode na sajtove za deljenje sadržaja, poput muzike i filmova, tako potpuno nesvesno podržavajući online pirateriju. Više od 44 odsto od 2.500 onih koji su uzeli učšće u nezavisnom istraživanju jedne pravne kompanije su smatrali da je potpuno legalno postavljati komercijalne proizvode na sajtove za deljenje sadržaja ili da ne znanju da li je to dozvoljeno. Više od trećine, njih 35 odsto, su netačno tvrdil da je legalno kopirati film ili televizijsku emisiju od prijatelja ili su priznali da nisu sigurni da li je to dozvoljeno. Većina onih koji su učestvovali u istraživanju su se ipak složili da je poštovanje autorskih prava važno i da je neophodna zaštita opd piraterije: 68 odsto je reklo da je neophodna zaštita kreativne industrije, što je porast od 13 odsto. Međutim skoro dve trećine anketiranih priznalo je da redovno koristi pretraživače poput Gugla kako bi pronašli neovlašćeni sadržaj, a skoro 50 odsto ispitanika je priznalo da to radi svakodnevno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track