SKUPA GREŠKA: Redit optužio nestalog studenata za bostonski masakr
Foto: Reddit.com

Ni kriv, ni dužan

SKUPA GREŠKA: Redit optužio nestalog studenata za bostonski masakr

Tech -
Sajt Redit, na kome se nalazi sadržaj koji korisnici sami objavljuju, netačno je identifikovao američkog studenta kao drugog osumnjičenog za bombaški napad u Bostonu

Sajt Redit, na kome se nalazi sadržaj koji korisnici sami objavljuju, netačno je identifikovao američkog studenta kao "drugog osumnjičenog" za bombaški napad u Bostonu na osnovu fotografija koje je objavio FBI. Ispostavilo se da je na fotografiji Džohar Carnajev, devetnaestogodišnjak koji je uhapšen i optužen za napad.

Sajt je takođe objavio da je "otkrio" i identitet drugog bombaša, u pitanju je bio čovek koji ni na koji način nije bio povezan sa napadom. Redit je osnovan u Bostonu 2005. godine i odmah nakon napada pokrenuo je temu "Pronađite bostonske bombaše", a sajt je ostvario rekordnu posetu nakon hapšenja Džohara sa 272.000 korisnika koji su u tom trenutku bili onlajn. Netačno identifikovani student nestao je u Bostonu mesec dana pre napada a njegovo ime vrlo brzo se našlo širom interneta. "Privatno smo se izvinili porodici nestalog studenta kao što su to učinili i brojni korisnici i moderatori", napisao je Erik Martin, generalni direktor sajta. On je na zvaničnom blogu kompanije još napisao: "Želimo da iskoristimo ovu priliku da se javno izvinimo za sav bol koji su ovi ljudi morali da istrpe". Sajt je takođe imenovao još jednu osobu iz Amerike kao odgovornu za napad, što je dovelo do lavine netačnih informacija. "Pre nekoliko godina Redit je doneo pravilo da se na sajtu ne dozvoljava ostavljanje ličnih podataka. To smo uradili zbog "hajde da saznamo ko je on" situacija koje su se završavale lovom na veštice pošto su često identifikovane nevine osobe. Nadali smo se da će ovaj lov od strane korisnika biti drugačiji. Pogrešili smo", piše na blogu. Greške u radu prijavila je i informativna agencija "Associated Press" koja je takođe priznala da je pogrešila. "Našli smo se na udari i to zasluženo. Objavili smo da se osumnjičeni nalaze u pritvoru, ali kako su sati prolazili, ova informacija bila je sve manje sigurna", izjavila je izvršna direktorka "Associated Pressa" Ketlin Kerol u dopisu koji je poslat zaposlenima. "Imali smo ozbiljna poricanja ove informacije od naših izvora, ali nas je trenutak poneo jer smo želeli da čitaocima precizno prenesemo šta je ko rekao i šta se desilo. Kada više nismo bili sigurni u naše izveštaje trebalo je da to otvoreno kažemo javnosti i izdamo ispravku", piše u dopisu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track