SRBIJA: IT stručnjaci imaju platu od 85.000 dinara!

Dobro plaćeni

SRBIJA: IT stručnjaci imaju platu od 85.000 dinara!

Tech -
Zarade u IT sektoru u Srbiji kreću se od 20.000 do 150.000 dinara, a IT stručnjaci na posao ne čekaju i često počinju da rade i tokom studija

BEOGRAD - IT stručnjaci su među najbolje plaćenim u Srbiji i njihova prosečna plata je oko 85.000 dinara, što je gotovo dvostruko više od republičkog proseka, pokazuju podaci sajta Infostud.

Kako se navodi u saopštenju tog portala, zarade u IT sektoru u Srbiji kreću se od 20.000 do 150.000 dinara, a IT stručnjaci na posao ne čekaju i često počinju da rade i tokom studija.

Ponuda poslova u IT sektoru iz godine u godinu je u stalnom porastu - prema podacima Infostuda, u 2011. i u 2012. bilo oko 80 odsto više oglasa u kategoriji IT nego prethodne godine.

Stoga, ističu i Infostudu, ne čudi što je u prvom upisnom roku 2012/13 najveće interesovanje vladalo za studije koje školuju IT stručnjake.

Statistike sa prijemnih ispita pokazuju da je prošlogodišnji rekorder po interesovanju maturanata bio FON gde je za 670 mesta konkurisalo 1.396 kandidata, dok se ne Elektrotehničkom fakultetu za 560 mesta "borilo" 993 prijavljenih.

S druge strane, IT zanimanja se smatraju deficitarnim, jer postojeći broj zaposlenih u tom sektoru, naročito visokostručnih, ne može da zadovolji potrebe tržišta rada, pa je ponuda poslova u ovoj kategoriji veća od tražnje.

Zanimljiv je podatak da među zaposlenima u ovom sektoru veliki broj njih nema formalno obrazovanje iz oblasti IT-a, već su veštine stekli preko raznih specijalizovanih kurseva i usavršavali se vođeni ličnim interesovanjima.

Ipak, iz godine u godinu raste broj oglasa za posao u kojima se kao uslov za konkurisanje navodi posedovanje visoke stručne spreme iz ove oblasti.

Prednjače oglasi u kojima se traže završene osnovne studije, dok se diploma master ili doktorskih studija ređe navodi kao uslov za prijavu na konkurs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track