GUGL DUDL: Današnji logo posvećen Eli Džejn Ficdžerald
Foto: Wikipedia.org

Logo

GUGL DUDL: Današnji logo posvećen Eli Džejn Ficdžerald

Tech -
Ficdžerald je bila je jedan od najboljih interpretatora džeza svih vremena i višestruka je dobitnica nagrade Gremi

Naslovna strana globalnog internet pretraživača Gugl danas je posvećena džez pevačici Eli Džejn Ficdžerald koja je rođena pre 96 godina, 25. aprila 1917.

Ficdžerald je bila je jedan od najboljih interpretatora džeza svih vremena, višestruka je dobitnica nagrade Gremi, dodeljena joj je nacionalna medalja za umetnost Ronalda Regana i Predsednicka medalja slobode Džordža H. V. Buša, a karijera joj je trajala gotovo šest decenija.

Rođena je u Njuportu u američkoj državi Virdžinija u tipičnoj afroamrečkoj sirotinjskoj porodici. Sa 16 godina je učestvovala na jednom amaterskom konkursu u Harlemu i osvojila prvu nagradu, žiri je odmah uočio njen raspon od tri oktave kao i izvanrednu čistoću glasa.

Postala je vokalna solistkinja i potom vođa orkestra "Čik Veb", s kojim je snimila preko 150 numera.

Solo karijeru započela je 1941. godine, u sferama svinga i bi-bapa. Ostvarila je izuzetnu saradnju sa brojnim kolegama pevačima, između ostalih sa legendom džeza Lujem Armstrongom sa kojim je snimila albume 1956. i 1957. godine.

Udavala se dva puta. Prvi brak iz 1941. sa dilerom droge Benijem Kornegejom je poništen posle dve godine, a drugi put se udala 1947. za basistu Reja Brauna kada je usvojila jednu devojčicu.

Od posledica dijabetesa je oslepela, a 1993. su joj amputirane obe noge. Preminula je na Berveli Hilsu 15. juna 1996. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track