IZREALAC RAZBIJA: Fejsbuk hakovao 100 puta!

Odličan posao

IZREALAC RAZBIJA: Fejsbuk hakovao 100 puta!

Tech -
Nir Goldšlager hakovao je Fejsbuk više od 100 puta, a Fejsbuk tim se ne ljuti zbog Goldšlagerovih upada. Naprotiv, plaćaju mu za njih

Nir Goldšlager hakovao je Fejsbuk više od 100 puta. Ovaj 27-godišnji Izraelac pronašao je razne načine da dobije neautorizovani pristup bilo kom Fejsbuk nalogu.

Međutim, Fejsbuk tim se ne ljuti zbog Goldšlagerovih "upada". Naprotiv, plaćaju mu za njih. Pre dve godine Fejsbuk je otkrio svoj program u okviru kog nezavisni istraživači bivaju plaćeni za pronalaženje bugova na ovoj društvenoj mreži. Ideja je bila da se ohrabre "dobri momci" (poznati i kao "white hat" hakeri) kako bi pronalazili i prijavljivali bugove kako bi ih Facebook mogao popraviti pre nego što ih otkriju "loši momci" ("black hat" hakeri). Od 2011. niko nije prijavio više propusta na društvenoj mreži od Goldšlagera. On je proveo bezbrojne sate lutajući virtualnim hodnicima i proveravajući svaku "pukotinu" sve dok ne pronađe "otključana vrata". Zanimljivo je da Fejsbuk plaća čak 3.000 dolara za prijavljivanje samo jednog buga. Goldšlager, međutim, odbija da prizna koliko novca je zaradio na račun svog neobičnog "hobija". "Recimo samo da je reč o velikom iznosu" , rekao je on i dodao da mu je potrebno u proseku pet sati da bi našao neki bug. Međutim, on to ne radi samo zbog novca, već i zbog ljubavi prema ovoj mreži. "Koristim Facebook svaki dan", kaže Goldšlager. "U mom je interesu da bude što sigurniji". Ovaj mladić je nedavno najavio da će prestati da traži bugove, kako bi se posvetio izgradnji sopstvene nove kompanije "Break Security" specijalizovane za hakovanje sajtova firmi, kako bi se pronašli propusti u bezbednosti. Za usluge će naplaćivati 200 dolara po satu rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track