Amazon, gradi bazu u Češkoj
Foto: REUTERS

Širenje internet prodavnice

Amazon, gradi bazu u Češkoj

Tech -
Najveća svetska internet prodavnica Amazon planira da izgradi logistički centar u Češkoj koji bi mogao da se otvori već ove godine

PRAG - Najveća svetska internet prodavnica Amazon planira da izgradi logistički centar u Češkoj koji bi mogao da se otvori već ove godine. Češka će tako postati prva evropska zemlja istočno od Nemačke, u kojoj će Amazon poslovati u tom obimu.

Firma u Slovačkoj ima podršku prodaji, a u Rumuniji razvojni centar, podseća magazin E15.

Logistički centar u Češkoj će po veličini biti u rangu najvećeg distributivnog centra u Evropi u nemačkom Bad Hersfeldu. Njegova površina je oko 100.000 kvadratnih metara.

Za Češku će to značiti najmanje hiljadu radnih mesta, dodao je jedan od izvora. Kada je Amazon jesenas otvarao novi distributivni centar u Francuskoj zaposlio je tamo 2.500 radnika. U Nemačkoj firma stalno zapošljava 7.700 ljudi, a još hiljadu angažuje na određeno vreme pred Božić, piše E15.

Amazon je najveći i jedan od najstarijih internet trgovaca na svetu. Džef Bezos, koji je i danas na čelu firme, osnovao ju je 1994. pod imenom Kadabra (Cadabra).

Koncern Amazon već odavno nije samo internet knjižara. Sada prodaje proizvode - od muzike, preko igračaka, do mode.

Ponos firme poslednjih godine je "kindl" (Kindle) - čitač elektronskih knjiga, koji je plasirala i stalno ga poboljšava, dodao je E15.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track