NEVEROVATNO: Pri ulasku u Izrael pripremite šifru za mejl!
Foto: Www.myjewishlearning.com

Ugrožavanje prava

NEVEROVATNO: Pri ulasku u Izrael pripremite šifru za mejl!

Tech -
Od putnika na međunarodnom aerodromu Ben Gurion koji je najveći i najprometniji aerodrom u Izraelu, služba bezbednosti Šin Bet može zatražiti šifru za privatni mejl nalog

Oni koji žele da posete Izrael, moraju da budu spremni da na aerodromu predaju pasoš ali i lozinku za privatni mejl nalog.

Naime, od putnika, naročito onih koji nisu državljani Izraela, na međunarodnom aerodromu Ben Gurion koji je najveći i najprometniji aerodrom u Izraelu, služba bezbednosti Šin Bet može zatražiti da omoguće službenicima agencije pristup privatnim email nalozima, kako bi im bio odobren ulazak u zemlju.

Prema pisanju sajta RT, ova praksa nije nova, i omogućena je zakonom koji reguliše rad izraelske glavne službe bezbednosti.

Izraelski glavni javni tužilac Jehuda Vajnštajn brani ovakvu praksu, tvrdnjom da se ovaj postupak primenjuje samo u izuzetnim slučajevima, kada postoje relevatne inkriminišuće indicije. On kaže da službenici Šin Beta ne zahtevaju od putnika lozinke za mejl naloge, već "samo" traže od njih da im sami pristupe i omoguće službenicima uvid u emailove. Ukoliko putnik odbije da učini to, može mu biti zabranjen ulaz u zemlju.

Zastupnici ljudskih prava negoduju zbog ovakve prakse izraelskih vlasti, navodeći da iako putnici imaju zakonsko pravo da odbiju zahtev za pregled mejlova, posledica će najverovatnije biti ta da će im biti zabranjen ulazak u zemlju. To je drastični upad u privatnost, a saglasnost za to je praktično iznuđena pretnjom deportacijom. Takva invazivna procedura nije korisna za demokratiju, smatraju predstavnici izraelske Asocijacije za ljudska prava.

Ali tužilac Vajnštajn misli drugačije. On kaže da onaj ko nije državljanin Izraela nema „stečeno pravo ulaska u Izrael“ i ne bi trebalo da očekuje da mu ulazak u zemlju bude automatski odobren. Vajnštajn dodaje da nadležni organi koji odlučuju o tome uzimaju u obzir javnu bezbednost i bezbednost države.

Asocijacija za ljudska prava podnela je tužbu zbog prijava da su službenici Šin Beta 2012. godine zahtevali pristup mejl nalozima turista sa arapskim imenima. Naime, u maju prošle godine, dve američke državljanke koje su poreklom iz Palestine, bile su saslušane na aerodromu Ben Gurion. Službenici Šin Beta su pretražujući mejl nalog jedne od putnica čitali mejlove koji su sadržali ključne reči "Palestina", "Izrael", „Međunarodni pokret solidarnosti“ i„Zapadna Obala“. Posle ispitivanja koje je trajalo pet sati, putnice su morale da sačekaju još tri sata, nakon čega im je rečeno da neće moći da uđu u Izrael.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track