OPREZ: Deca koja surfuju internetom pomišljaju na samoubistvo!

Istraživanje

OPREZ: Deca koja surfuju internetom pomišljaju na samoubistvo!

Tech -
Mnogi tinejdžeri provode mnogo više vremena na mreži nego što njihovi roditelji misle, a deo njih pomišljalju da urade ono što su videli na internetu

Deca od 2 godine, pa čak i ona mlađa koriste intetnet, dok mnogi tinejdžeri provode mnogo više vremena na mreži nego što njihovi roditelji misle, pokazuje jedno istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da je skoro 4 od 5 mališana (79,8 odsto) videlo informacije ili fotografije o poremećaju u ishrani, samopovređivanju, a skoro 42,1 odsto su priznali da su na internetu gledali pornografiju ili neki drugi nedolični sadržaj. Ostala deca koja su učestvovala u istraživanju su priznala da su na internetu gledala sadržaje o samoubistvima, zlostavljanju dece, okrutnosti prema životinjama, kockanju ili terorizmu. U većini slučajeva deca su do ovih sadržaja dolazila sasvim slučajno, međutim njih 10 odsto je otkrilo da je to radila svesno i sa namerom, dok je ostalih 18,1 odsto do njih stiglo iz čiste znatiželje prateći linkove ili reklame. Organizacija "Netmums" koja je sprovela istraživanje, ispitala je ukupno 1.110 roditelja i oko 850 mališana uzrasta od 7 do 16 godina. U istraživanju se tako došlo do vrlo zanimljivih rezultata, pa je 72,8 odsto roditelja koji su u njemu učestvovali bili uvereni da deca na internetu provode svega jedan sat. Mađutim analiza odgovora dece o vremenu provednom u korišćenju interneta je pokazala sasvim drugačije rezultate: deca su na mreži provodila duplo više vremena, preko 2 sata. Ostali rezultati i odgovori roditelja su otkrili su u 13 odsto slučajeva njihova deca prvi put koristila internet sa 2 godine ili manje, dok je u 16,7 odsto slučajeva to bilo sa 3 godine. Takođe je otkriveno da skoro trećina ispitanih roditelja dozvoljava deci da koristi internet bez bilo kakvih ograničenja ili nadzora. Umirujući rezultati istraživanja možda mogu biti to što je više od 77 odsto ispitane dece reklo da ih ono što su od nedoličnog sadržaja videli na internetu nije podstaklo da nešto i urade. Ipak, njih 17,3 odsto je reklo da su razmišljali o akciji, 5,3 odsto njih je probalo da promeni način ishrane (dijeta) , 3,4 odsto je razmišljalo o sampovređivanju, a 2,1 odsto o samoubistvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja