FB HALUCINACIJE: Prijatelji iskaču iz ekrana!

Istraživanje

FB HALUCINACIJE: Prijatelji iskaču iz ekrana!

Tech -
Naučnici sa Univirziteta Tel Aviva povezali su psihičke probleme sa pacijentima koji imaju zavisnost od interneta, ali i zabludu koja je direktni problem zbog zavisnosti od virtuelnih prijatelja

Fejsbuk i druge društvene mreže mogu da izazovu bes, halucinacije i psihozu kod korisnika, tvrde naučnici iz Izraela.

Naučnici sa Univirziteta Tel Aviva povezali su psihičke probleme sa pacijentima koji imaju zavisnost od interneta, ali i zabludu koja je direktni problem zbog zavisnosti od virtuelnih prijatelja.

Iako su pacijenti imali problema usamljenosti, nijedan pacijent nije imao psihotične probleme, a nisu imali problema sa drogama. Studija se najviše okrenula ka tri glavna pacijenta doktora Uri Nitsana.

Ispitivanje je našlo direktnu vezu psihotičnog ponašanja, interneta i Fejsbuk komunikacije. U početku tri pacijenta su imala dobre odnose sa Fejsbuk prijateljima, ali je to na kraju vodilo ka razočarenju, konfuziji i invaziji na privatnost.

"Pacijenti su imali neke važne zajedniče osobine, uključuljući usmljenost ili ranjivost zbog ostavljanja osoba koje vole u stvarnom životu, slabo poznavanje tehnologije i ni jedan od njih nije imao istoriju psihičkih problema ili zloupotrebu droga", rekao je doktor Nitsan.

"Dva pacijena su imali i halucinacije da osoba sa kojom se "druže", preko Fejsbuka, izlaze iz monitora i dodiruju ih. Na sreću, svi pacijenti su uspešno izlečeni uz pomoć terapije", dodao je on.

Istraživanje ima cilj da spreči korisnike da povrede sebe ili druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track