Najnovije vesti

FB HALUCINACIJE: Prijatelji iskaču iz ekrana!

Istraživanje

FB HALUCINACIJE: Prijatelji iskaču iz ekrana!

Tech
Naučnici sa Univirziteta Tel Aviva povezali su psihičke probleme sa pacijentima koji imaju zavisnost od interneta, ali i zabludu koja je direktni problem zbog zavisnosti od virtuelnih prijatelja

Fejsbuk i druge društvene mreže mogu da izazovu bes, halucinacije i psihozu kod korisnika, tvrde naučnici iz Izraela.

Naučnici sa Univirziteta Tel Aviva povezali su psihičke probleme sa pacijentima koji imaju zavisnost od interneta, ali i zabludu koja je direktni problem zbog zavisnosti od virtuelnih prijatelja.

Iako su pacijenti imali problema usamljenosti, nijedan pacijent nije imao psihotične probleme, a nisu imali problema sa drogama. Studija se najviše okrenula ka tri glavna pacijenta doktora Uri Nitsana.

Ispitivanje je našlo direktnu vezu psihotičnog ponašanja, interneta i Fejsbuk komunikacije. U početku tri pacijenta su imala dobre odnose sa Fejsbuk prijateljima, ali je to na kraju vodilo ka razočarenju, konfuziji i invaziji na privatnost.

"Pacijenti su imali neke važne zajedniče osobine, uključuljući usmljenost ili ranjivost zbog ostavljanja osoba koje vole u stvarnom životu, slabo poznavanje tehnologije i ni jedan od njih nije imao istoriju psihičkih problema ili zloupotrebu droga", rekao je doktor Nitsan.

"Dva pacijena su imali i halucinacije da osoba sa kojom se "druže", preko Fejsbuka, izlaze iz monitora i dodiruju ih. Na sreću, svi pacijenti su uspešno izlečeni uz pomoć terapije", dodao je on.

Istraživanje ima cilj da spreči korisnike da povrede sebe ili druge.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...