MULTI UREĐAJ: I tablet i laptop!
Foto: Toshiba Press

Korisno

MULTI UREĐAJ: I tablet i laptop!

Tech -
Kao odgovor na rastuću potražnju za kombinacijom laptop i tablet računara, IT kompanije sada prave hibridne uređaje, koji se mogu koristiti i kao računar i kao tablet

Tablet računari su sve popularniji među korisnicima i sada sve češće susrećemo korisnike koji nose dva uređaja: laptop i tablet.

Sa "2u1 ultrabuk uređajem", napravljeno je rešenje koje u jednom spaja dva, odnosno spaja pogodnost korišćenja sa praktičnom upotrebom. Bez obzira na to da li se uređaj koristi kao tablet ili laptop, korisnici uvek mogu da se oslone na kompletne performanse koje nudi ultrabuk tehnologija.A šta je uopšte Ultrabook?

Da bi uređaj nosio ime ultrabuka potrebno je da ispuni neke uslove. Najbitnije je to da računar te serije bude izuzetno tanak i lak, do 0.8 inča debljine. Moraju da poseduju ultra brzo podizanje sistema, odnosno da se probude iz najdubljeg sna (hibernacije) do pune primene (interakcija sa tastaturom) za manje od 7 sekundi. Ultrabukovi moraju imati produženo trajanje baterije, do najmanje 5 sati, a već sada mnogi imaju baterije koje traju čak 8 i više sati. Takođe, ultrabuk računarima omogućen je i viši stepen bezbednost, koju obezbeđuje "Intel Identify Protection" tehnologija, koja pruža sigurnost korisnicima prilikom kupovine, onlajn bankarstva i igranja igara. Tu je i "Anti-Theft" tehnologija za sprečavanje krađe.Jedan od najnovijih ultrabuk uređaja jeste rasklopivi "Toshiba portege Z10t" računar sa Vindouz 8 pro sistemom, koji se samo jednim klikom pretvara u praktičan tablet sa svim prednostima koje on donosi.Tablet režim rada uređaja portege Z10t nudi pogodnosti prilikom pretraživanja interneta u pokretu. Međutim, kada obrada dokumenata zahteva unos velike količine podataka ili teksta, ovaj uređaj se lako transformiše u laptop uz pozadinsko osvetljenje tastera.Portege Z10t nudi brojne načine za navigaciju i unos podataka. U laptop režimu rada, korisnici imaju lak pristup fizičkoj tastaturi ili, ako žele, mogu da kucaju tekst na digitalnoj tastaturi. Dalja navigacija kroz menije je moguća korišćenjem komandi za prste na ekranu osetljivom na dodir ili multi-tač tačpedu. A kada je potreban još veći stepen preciznosti, "Accupoint" funkcionalnost je najpogodnija opcija.Korišćenjem karakteristika portege Z10t tableta, ekran osetljiv na dodir svih deset prstiju garantuje intutitivan doživljaj pretraživanja. Isto tako, uz opcioni "digitizerpen", korisnici mogu da crtaju skice na ekranu tableta, precizno dodirnu određeno mesto da zamene kursor ili preciznije navigiraju kroz menije. Opcija prepoznavanja rukopisa ima ogromnu praktičnu vrednost jer pretvara beleške napravljene na ekranu u digitalne dokumente koji mogu da se obrađuju.

Tanak i mobilan ovaj hibridni uređaj napravljen je za intenzivnu svakodnevnu upotrebu i testiran u skladu sa visokim standardima kvaliteta i pouzdanosti. Rezultat toga je da su uskladišteni podaci daleko manje osetljivi u slučaju pada uređaja. Osim toga, tastatura je otporna na prolivanje tečnosti i u slučaju takvih situacija ne mora da znači da će podaci biti izgubljeni."Toshibin" rasklopivi ultrabook dolazi sa USB 3.0 portovima, koji omogućavaju mnogo bržu razmenu podataka sa dodatnim uređajima. Preko HDMI i RGB ulaza, lako može da se uspostavi konekcija sa velikim ekranom, a "Intel Wireless Display" tehnologija omogućava korisnicima da šalju dokumente i multimedijalne fajlove na kompatibilne TV uređaje bez upotrebe kablova. Pored pouzdanog i brzog pristupa mreži preko "Gigabit" LAN-a, portege Z10t takođe podržava najbovije bežične tehnologije, kao što su HSPA i LTE za brzu razmenu podataka i sinhronizaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track