ZA SVAČIJI DŽEP: Jeftini tableti iz Azije osvajaju svet!

Pristupačni no-nejm tableti

ZA SVAČIJI DŽEP: Jeftini tableti iz Azije osvajaju svet!

Tech -
Najveći skok u prodaji tablet uređaja beleže Azijski proizvođači jeftinih tableta.

Tableti osvajaju svet, barem prema podacima koje je objavila kompanija za istraživanje tržišta IDC. U prvom kvartalu 2013. godine isporuke tableta su se udvostručile u odnosu na prošlu godinu.

Na čelu je i dalje Eplov ajped koji je u tri meseca prodat u 19.500.000 komada. I dok su i drugi veliki proizvođači poput Samsunga, Asusa, Majkrosofta ili Amazona takođe zabeležili rast, najveći skok beleže Azijski proizvođači jeftinih tableta.

Jeftini "no-nejm" tableti većinom se zasnivaju na operativnom sistemu Android, imaju 7-inčne (17,7 centimetara) ekrane i pokreću ih procesori azijskih kompanija kao što su "Rockchip" ili "Allwinner Technology".

Gotovo trećina svetske prodaje tableta otpada upravo na bezimene i jeftine tablete, a to iznosi nezanemarljivih 15.500.000 komada u samo tri meseca. Upravo zahvaljujući tim jeftinim tabletima, Android je uspeo da preuzme primat pred ajpadom u prvom kvartalu 2013. godine. Čak 56,5 odnosno isporučenih tableta koristilo je Android, dok je na ajped otpalo 39,6 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track