GUGL U PROBLEMU: Hakovane glas naočare!
Foto: EPK

Opasno

GUGL U PROBLEMU: Hakovane glas naočare!

Tech -
Hakovani glas ne samo da posmatra svaki vaš pokret, već i sve u šta vi gledate i čuje sve što i vi, a jedina stvar koju glas ne zna su vaše misli, napisao je programer Džej Frimen

"Gulg Glas" će se naći u prodaji za široke narodne mase verovatno tek naredne godine, ovaj napad je povukao važna pitanja bezbednosti, privatnosti i načina na koji Gugl planira da zaštiti ovaj uređaj i korisnike, dok veliki broj hakera i elektronskih stručnjaka tvrdi kako je jedini način da sigurno zaštitite sebe i ljude oko vas taj da uopšte ne koristite glas."Jednom kada napadač stekne kontrolu nad vašim glasom, imaće više moći nego kada provali u vaš mobilni ili računar. Stiče kontrolu nad kamerom i mikrofonom na vašoj glavi. Hakovani glas ne samo da posmatra svaki vaš pokret, već i sve u šta vi gledate (namerno ili slučajno) i čuje sve što i vi. Najveći problem nastaje, naravno, ukoliko ga koristite u krajnje privatnim situacijama. Jedina stvar koju glas ne zna su vaše misli", napisao je Džej Frimen, poznati programer koji je ranije radio na hakovanju ajfona i uređaja baziranih na Androidu. Frimen navodi kako glas tako hakerima može otkriti sve vaše pasvorde, slike vaših ključeva i slično.Iz Gugla se brane da uređaj još uvek nije dostupan javnosti.

"Mi shvatamo važnost stvaranje posebne zaštite za ovaj uređaj i eksperimentišemo sa rešenjima i činimo sve kako bi glas učinili što dostupnijim. Važno je da korisnici shvate kako glas ne ulazi u mnogo delova vašeg Gugl naloga niti u podešavanja mnogih proizvoda. Vaša privatna stranica "MyGlass" dozvoljava vam da izmenite sadržaj koji želite da vidite na glasu", saopštili su iz Gugla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track