Reč mama postojala još u ledenom dobu

Revolucionarno lingvističko istraživanje

Reč mama postojala još u ledenom dobu

Tech -
Prateći učestalost promene jezika, naučnici otkrili 23 termina koja se danas izgovaraju slično kao i pre 15.000 godina

LONDON - Pojedine reči preživele milenijume i sve velike seobe.

Stanovnici Evrope i Azije pre 15.000 godina koristili su jedan jezik, a neke od tih reči i danas su žive u mnogim jezicima, pokazuje novo istraživanje.

Identifikacija reči- Uspeli smo da rekonstruišemo čak 23 reči koje su koristili još lovci i skupljači plodova koji su naseljavali područje Kavkaza. Reči kao što su mama, vući i muškarac, kora i pljunuti korišćene su još krajem ledenog doba - kaže Mark Pejgel, evolutivni biolog sa univerziteta u Redingu u Velikoj Britaniji.Pejgel je pošao od pretpostavke da je evolucija jezika slična evoluciji živih bića, pa se većina ključnih reči, poput onih koje se najčešće koriste i koje definišu društvene odnose, menja veoma retko.Da bi otkrili te drevne reči, Pejgel i njegove kolege pratili su koliko se brzo menjaju reči u modernim jezicima. Oni su identifikovali najstabilnije reči i mapirali veze između različitih modernih jezika. Reči su rekonstruisali na osnovu učestalih promena kakve su pretvaranje latinske reči za oca (pater) u englesku - father. Na taj način otkrili su 23 reči, među kojima su mama, muškarac, vatra, ruka i pljunuti, i tvrde da su one zvučale slično i pre 15.000 godina.Postignut maksimumNažalost, ova tehnika praćenja jezika je veoma ograničena pa je teško rekonstruisati više od te 23 reči.- Istraživanje je pokazalo da naučnici mogu da kombinuju lingvističke podatke sa arheologijom i antropologijom kako bi istražili praistoriju i shvatili seobe ljudi i kontakte među njima - kaže Vilijam Kroft, lingvista sa univerziteta Novi Meksiko, koji nije učestvovao u studiji.(A. I.)

Mala Azija kolevka jezikaGrupa naučnika s Novog Zelanda nedavno je sprovela istraživanje i zaključila da je većina evroazijskih jezika nastala pre 8.000-9.500 godina u Maloj Aziji. Oni veruju da se taj prajezik širio razvojem poljoprivrede. Drugi istraživači veruju da su indoevropski jezici nastali u stepama severno od Kaspijskog i Crnog mora pre 6.000 godina i da ih je raširilo polunomadski narod nazvan Kurgan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track