Sajber-prevrat: Kvantni kompjuter 3.600 puta brži od PC

Smena vlasti u svetu računara

Sajber-prevrat: Kvantni kompjuter 3.600 puta brži od PC

Tech -
Revolucija Novi računar rasturio tradicionalne bitne računare na uporednom testu, iste probleme rešavao neuporedivo brže

OTAVA - Ono što je PC za digitron, to je kvantni kompjuter za PC!Godinama je trajala neizvesnost, sve otkad se stidljivo počelo najavljivati novo doba u svetu računara. Da li je kvantni kompjuter zaista toliko dobar i brz, ili će tradicionalni, bitni računari ipak pobediti i pokazati se kao najoptimalnije rešenje.Zagonetka je rešena: komercijalnom kvantnom kompjuteru kompanije „Di vejv“ data je mogućnost da se uporedi sa standardnim PC računarom, i rezultati su bili senzacionalni. Kvantni kompjuter rešio je isti zadatak čak 3.600 puta brže od svog zastarelog rođaka!Računarima je, naime, dat zadatak da reše problem minimiziranja broja rešenja komplikovane jednačine birajući vrednosti određenih promenljivih. Zvuči komplikovano, ali ovo je operacija koja je u pozadini softvera koji se bave prepoznavanjem lica i, što je mnogo bitnije, u pozadini veštačke inteligencije.Ukratko, kvantni kompjuter „di vejv 2“ rešio je, u svakom od 100 ponavljanja testa, problem za oko pola sekunde, uvek s optimalnim rešenjem, dok je najboljem algoritmu koje koriste najbrži PC računari trebalo oko pola sata da bi došao do istog rešenja.- Ovo je znak za firme koji gledaju u budućnost da razmisle i shvate kako ovi uređaji rade. Rezultati su veoma ubedljivi - rekao je dr Džeremi Brajan s Univerziteta u Bristolu.

Kako ovo čudo radi Za razliku od standardnih kompjutera, koji sve operacije rešavaju pomoću najmanjih jedinica informacija, bitova, koji mogu da imaju vrednosti 0 ili 1, kvantni kompjuteri koriste takozvano adijabatsko kvantno računanje. Ovi kompjuteri, naime, umesto bitova koriste takozvane kubitove (kvantni bitovi), koji mogu istovremeno da imaju vrednost i 0 i 1, što ovim mašinama omogućuje daleko veću brzinu računanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track