NOVA GRANICA: Kloniran ljudski embrion

Neverovatan uspeh američkih i tajlandskih naučnika

NOVA GRANICA: Kloniran ljudski embrion

Tech -
Koristeći tehniku kojom je stvorena ovca Doli tim biologa od ćelija kože napravio matične ćelije koje mogu da se koriste u lečenju mnogih opasnih bolesti

PORTLAND - Biolozi stigli na korak do kloniranja ljudi.Naučnici su napravili prvi klonirani ljudski embrion koristeći ćelije kože. U budućnosti bi tako nastali embrioni mogli biti korišćeni kao izvor matičnih ćelija, za personalizovano lečenje najtežih bolesti.Kolonija ćelijaDoktor Šuhrat Mitalipov, vođa tima biologa sa Univerziteta zdravlja i nauke u Oregonu, i njegov tim klonirali su ljudski embrion koristeći tehniku koja je u suštini ista kao ona kojom je napravljena ovca Doli 1996. Naučnici su uzeli jezgra ćelije kože, u kojima se nalazi DNK, i usadili ih u jajne ćelije iz kojih je sklonjen njihov genetski materijal. Oni su zatim uzgajali jajne ćelije nekoliko dana, uzeli ćelije nastale u tom procesu i napravili celu generaciju ili koloniju ćelija koje su se reprodukovale stabilno.Reprogramiranje- Matične ćelije koje su nastale mogu da se pretvore u različite vrste ćelija, kao i matične ćelije nastale prirodnim putem. Mogu da postanu nervne ćelije, ćelije jetre ili srca. Osim toga, zbog ovog reprogramiranja ne postoji opasnost od odbijanja novih ćelija. Iako je još potrebno razvijati tehniku lečenja matičnim ćelijama, ovo je značajan korak napred u njihovom korišćenju u regenerativnoj medicini - rekao je Mitalipov.Važno je i to što u istraživanju nije korišćen oplođeni embrion, što je predmet brojnih etičkih rasprava. Malo je verovatno da bi ovaj klon mogao da se razvije u ljudsko biće, kažu biolozi iz SAD i Tajlanda. Embrioni majmunaPre kloniranja ljudskog embriona oni su, koristeći tehniku prenosa jezgra somatske ćelije, napravili nekoliko embriona majmuna, ali ti klonirani embrioni uvek bi umirali pre nego što bi se razvili.- Dok prenos jezgra uvek vodi do javne rasprave o etičnosti ljudskog kloniranja, mi ne pokušavamo da kloniramo ljudska bića - kaže Mitalipov.

Laži naučnikaKorejski naučnik Hvang Vu Suk, profesor na Univerzitetu Seul, 2004. godine saopštio je da je klonirao čoveka. Ipak, ispostavilo se da je lagao. Inače, Vu Suk je bio prvi čovek koji je uspešno klonirao psa.

Ljudske ćelije osetljiveUspeh istraživanja zavisio je od toga da jajne ćelije tokom prenosa jezgra ostanu u stanju nazvanom metafaza. To je stadijum u kojem je genetički materijal poravnan pred podelu ćelije. To je bio jedini način da ljudske jajne ćelije, inače drastično osetljivije nego ćelije životinja budu sačuvane tokom ubacivanja jezgra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track