SUPERKOMPJUTER: Traži planete i pravi lekove!

Kvantni računar „di-vejv dva“ spasava svet

SUPERKOMPJUTER: Traži planete i pravi lekove!

Tech -
„Gugl“ i NASA udružili se kako bi kupili mašinu koja obavlja zadatke 3.600 puta brže od najjačih kompjutera

BARNABI - Zajedničkim snagama ka kreiranju veštačke inteligencije! Superračunar koji obavlja zadatke 3.600 puta brže od običnih kompjutera nalazi se u rukama NASA i „Gugla“. Naime, kanadska kompanija „Di-vejv“, proizvođač prvog komercijalnog kvantnog računara, o kojem je Kurir nedavno pisao, prodala je za 15 miliona dolara sistem „di-vejv dva“ konzorcijumu koji čine „Gugl“, NASA i Univerzitetska asocijacija za svemirska istraživanja!Kompanije žele maksimalno da iskoriste njegove moći, a kako su saopštili naučnici NASA istraživačkog centra Ejms u Kaliforniji, gde se čudo tehnike trenutno nalazi, ideja je da im pomogne u pronalaženju novih lekova, u borbi protiv klimatskih promena, razvoju robotike, ali i u potrazi za planetama van Sunčevog sistema.- Koristićemo „di-vejv“ u brojnim aplikacijama, ali će nam prioritet biti razvijanje algoritama za mašine za učenje i razvoj veštačke inteligencije - poručuju iz laboratorije NASA.Podsetimo, u avgustu prošle godine tim istraživača s Univerziteta Harvard koristio je „Di-vejvov“ računar za rešavanje najvećeg problema - savijanje proteina.Iz „Gugla“ poručuju da će kvantni računar verovatno koristiti kako bi poboljšali reagovanje i razvijanje brzine kod automobila s autopilotom, ali i za dalji razvoj tehnologije Gugl glas.Hartmut Neven, direktor inženjeringa u „Guglu“, saopštio je da njegova kompanija veruje da kvantno računarstvo „može pomoći u rešavanju nekih od najizazovnijih kompjuterskih problema današnjice“.Konkretno, kvantni računar ima potencijal u razvoju veštačke inteligencije, koja bi se koristila u kreiranju računarskih modela pojava iz stvarnog sveta, kao što je, na primer, klima. Najavljeno je da će novi kvantni računar početi da radi u trećem kvartalu 2013. godine.

Kubitni procesor...
Kubitni procesor...

Na više mesta u isto vremeU običnom (digitalnom) računaru količina podataka meri se bitovima. U kvantnom kompjuteru podaci se mere kubitovima. Osim stanja nule ili jedinice koje imaju bitovi (pomoću kojih se rešavaju sve operacije), kubiti mogu imati i stanje neodređenosti. Upravo ta neodređenost omogućava kubitima da budu na više mesta u isto vreme, što u teoriji znači da zadatke obavljaju efikasnije.

Kvantni računar♦ Kvantni računar radi slično kao ljudski mozak, ali ne pravi „ljudske greške“♦ Pokreće ga 512-kubitni procesor♦ Planirana je njegova nadogradnja na 2.048 kubita♦ Prosečan PC koristi 32-bitni ili 64-bitni procesor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track