NOVI AMERIČKI TAJKUN: Prodao Tumblr za milijardu dolara
Foto: Rojters

NOVI AMERIČKI TAJKUN: Prodao Tumblr za milijardu dolara

Tech -
Dejvid Karp, 26-godišnji osnivač društvene mreže "Tumblr" postao je milijarder jer je upravni odbor Jahua odlučio da kupi ovu platformu za blogovanje za 1.1 milijardu dolara

NJUJORK - Dejvid Karp, 26-godišnji osnivač društvene mreže "Tumblr" postao je milijarder jer je upravni odbor Jahua odlučio da kupi ovu platformu za blogovanje za 1.1 milijardu dolara.

Ker se ranije javno protivio ideji da proda svoju platformu koju je osmislio i sproveo u delo u stanu u kome je tada živeo sa majkom tokom 2007. godine. Naime sve se brzo odigralo na inicijativu nove direktorke Jahua Marise Majer što je deo njene strategije za unapređenje ove kompanije.

"Tumblr" koji predstavlja platformu za kreiranje bloga, kao i za brzo objavljivanje fotografija i video materijala, funkcioniše i kao društvena mreža. "Tumblr" je uspeo da ujedini ono najbolje sa razlišitih društvenih mreža. Deljenje i objavljivanje slika je lako kao na "Instagramu", a gifovi, fotografije i video matrijali se takođe lako dele. Ono što ga čini sličnim Fejsbuku i Tviteru je što korisnici "Tumblr"-a prate blogove međusobno.

Ova platforma je popularna i među poznatim ličnostima pa tako svoj nalog na "Tumblr"-u ima i čuvena Lejdi Gaga. Korisnici ove društvene mreže su veoma lojalni, pa tako oko 85 odsto korisnika mesečno objavi 20 ili više postova.

Dejvid Karp je odrastao na Menhetnu. Otac mu je bio kompozitor koji je pisao muziku za filmove i tv serije, dok je majka radila kao učiteljica. Roditelji su mu dozvolili da sa 15 godina napusti srednju školu a da preostalo školovanje završi učeći kod kuće. Sa 17 godina se seli u Japan gde se usavršio kao programer, a u svojoj 21 godini osniva "Tumblr".

Trenutno, ovaj novopečeni milijarder živi sa svojom devojkom u skromnom apartmanu na Menehetnu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja