Američki Senat optužio Epl za utaju poreza!

Utajili milijarde dolara

Američki Senat optužio Epl za utaju poreza!

Tech -
Tehnološki gigant Epl koristi sumnjivu mrežu ofšor kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata

VAŠINGTON - Tehnološki gigant Epl koristi sumnjivu mrežu ofšor kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije "izmišljene i nevidljive".

Članovi komisije smatraju da Epl, zahvaljujući ovoj šemi, plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostrantsvu, piše "Gardijan".

Direktor Epla Tim Kuk odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

Jedna od Eplovih filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 odsto, piše list.

"Epl je tražio "Sveti gral" za izbegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostaranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu šemu i Eplovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit", izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.

Njegov kolega, republikanac Džon Mekejn rekao je da su članovi komisije bili besni kada su saznali da Eplponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan odsto i da "nikada nisu videli tako nešto".

Levin je rekao da će se posledice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primjenjuje sopstveni poreski zakon i da sa Eplom ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umesto 12 odsto, koliki je porez u ovoj zemlji.

Epl je demantovao optužbe i podsetio da je ova kompanija kreirala 600.000 radnih mesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da Epl u Irskoj zapošljava samo 4.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track