REVOLUCIONARNO LEČENJE: HIV ubija ćelije raka

Neverovatan tretman kancera

REVOLUCIONARNO LEČENJE: HIV ubija ćelije raka

Tech -
Ukrštanjem T-ćelija s virusom humane imunodeficijencije američki naučnici uspeli da unište kancer

FILADELFIJA - Smrtonosnim virusom u borbi protiv raka.Doktori s Univerziteta u Pensilvaniji, predvođeni dr Karlom Džunom, uklanjanjem klase imunoloških ćelija poznatih kao T-ćelije iz krvi pacijenata i njihovim ukrštanjem s virusom humane imunodeficijencije (HIV) uspeli su da se izbore s rakom. Naime, ovako modifikovan virus HIV ubrizgava se u organizam pacijenta, što dovodi do toga da imunološki sistem direktno napada ćelije kancera. Na ovaj način ćelije se efikasno ubijaju i na kraju dolazi do potpunog iskorevanja bolesti.Ovakav postupak lečenja pokazao se kao vrlo efektivan kod sedmogodišnjeg dečaka obolelog od leukemije, pa ga sada mnogi naučnici nazivaju čudom od tretmana. Iako još nije dovoljno ispitan, doktori ga preporučuju pacijentima koji nisu imali uspeha s drugim vrstama lečenja.Utvrđeno je da genetski modifikovan HIV ne izaziva sidu, ali još nije dokazano da li će nakon određenog vremena napadati i druge ćelije osim ćelija raka. Opasnost od ovog je trenutno glavna tema daljih ispitivanja, uzimajući u obzir da modifikovane T-ćelije ostaju večno u čoveku i ne mogu biti odstranjene. Otkako dospeju u organizam, one se neprestano umnožavaju u potrazi za ćelijama raka koje bi uništile. Drugim rečima, ove ćelije su u večitoj borbi, čak i po izlečenju od raka. Strah je da će se zbog toga s vremenom biti i drugih posledica, i to trajnih. Kao što je poznato, do danas nije pronađen nikakav tretman koji dovodi do trajnog odstranjivanja kancera.

Istraživanje... Novi tretman otkriven slučajno
Istraživanje... Novi tretman otkriven slučajno

Polovina pacijenata izlečenaEksperimenti su pokazali da 50 odsto pacijenata pozitivno reaguje na ovu vrstu lečenja, bar u ovom trenutku. Još se ne zna kako će se ova modifikacija HIV i T-ćelija pokazati nakon dužeg vremenskog perioda. Neophodno je pratiti stanje obolelih kako bi se utvrdilo da li se kancer vraća ili ne.

Proces lečenja1. Krv obolelih propušta se kroz mašinu koja izdvaja T-ćelije2. T-ćelije se zaraze HIV virusom, a zatim im se dodaju geni koji prepoznaju ćelije raka3. Hemoterapijom se ubijaju preostale T-ćelije u organizmu pacijenta4. Pacijentu se daju modifikovane T-ćelije5. Nekoliko nedelja pacijent ima simptome nalik gripu, što znači da se ćelije raka povlače i nestaju6. Posle šest meseci rak se i dalje povlači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track