Najnovije vesti

NOĆNO NEBO: Ples Merkura, Jupitera i Venere 24. maja

Uživajte

NOĆNO NEBO: Ples Merkura, Jupitera i Venere 24. maja

Tech
07:48h
Merkur, Jupiter i Venera naći će se u istom vidnom polju, a posmatrači će imati utisak da se planete vrte jedne oko drugih, što je pojava koja će se ponoviti tek 2026. godine

LION - Tri planete najbliže Zemlji u Sunčevom sistemu će od 24. maja do kraja meseca upriličiti zanimljivu koreografiju na nebu, koja će biti vidljiva golim okom, saopštili su astronomi.

Merkur, Jupiter i Venera naći će se u istom vidnom polju, a posmatrači će imati utisak da se planete vrte jedne oko drugih, što je pojava koja će se ponoviti tek 2026. godine.

Ovaj svojevrsni "ples" moći će da se vidi na noćnom nebu u pravcu zapad-severozapad odmah posle zalaska Sunca, preneo je "Juronjuz".

Tri planete će se od 24. do 30. maja nalaziti u vidnom rasponu od pet stepeni, a 26. maja u rasponu od dva i po stepena. Iako će izgledati da su Merkur, Jupiter i Venera veoma blizu jedni drugima, njihova stvarna udaljenost meriće se stotinama miliona kilometara.

Venera i Jupiter, najsjajnije planete koje su vidljive sa Zemlje, često mogu da se vide na noćnom nebu. Merkur je nešto teže opaziti, jer je svetlost koju emituje prigušena.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...