OPERACIJA AURORA: Šta se krije iza hakerskih napada na Gugl

Nove informacije

OPERACIJA AURORA: Šta se krije iza hakerskih napada na Gugl

Tech -
Navodno je cilj hakera koji su napali infrastrukturu kompanije bio g-mejl servis, posebno g-mejl nalozi kineskih aktivista za ljudska prava

Kada je početkom 2010. godine Gugl izašao u javnost sa informacijama o hakerskim napadima na kompaniju, koji su kasnije postali poznati kao Aurora napadi, iz kompanije je saopšteno da se radilo o pokušaju krađe intelektualne svojine kompanije.

Navodno je cilj hakera koji su napali infrastrukturu kompanije bio g-mejl servis, posebno g-mejl nalozi kineskih aktivista za ljudska prava.

Ono što tada javnost nije saznala je da su hakeri imali pristup bazi podataka sa sudskim nalozima za nadzor nad mejl nalozima diplomata, koji su bili pod sumnjom zbog špijunaže i terorizma.

Iako nikada nije dokazano, veruje se da su za Aurora napade odgovorne kineske vlasti. Bivši zvaničnici američke administracije koji su dobro upućeni u tadašnja zbivanja izneli su uverenje da su kineski hakeri pristupili ovoj bazi podataka najverovatnije sa ciljem da otkriju koji su kineski obaveštajci koji su se u tom trenutku nalazili na teritoriji SAD pod nadzorom američkih vlasti.

Osim toga, moguće je da su na taj način Kinezi pokušavali da prevare američke obaveštajne službe plasirajući im lažne informacije.

Gugl nije bio jedina meta Aurora napada. Smatra se da su više od 20 velikih američkih kompanija u toj kampanji bile mete kineskih hakera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track