ODBRANIO GUGL: Erik Šmit očitao lekciju Engleskoj!
Foto: Huffington Post

Sve po zakonu

ODBRANIO GUGL: Erik Šmit očitao lekciju Engleskoj!

Tech -
Kada se u Engleskoj promeni poreski zakon, mi ćemo ga odmah primenjivati. Ako treba da po novom zakonu platimo više, to ćemo i uraditi. I obrnuto, ako treba da platimo manje, učinićemo to, izjavio je Erik Šmit

Izvršni direktor Googlea Erik Šmit je branio aktivnost svoje kompanije od kritika da ne plaćaju dovoljno poreza u Engleskoj rečima da ne rade ništa što je protivzakonito.

Erik Šmit je, reagujući na primedbe da bi u Engleskoj Gugl trebalo da plaća veći porez, izjavio da je zbunjen tim zahtevima, jer se njegova kompanija pri poslovanju strogo pridržava važećih zakona zemlje u kojoj posluje. Gugl je prethodnih meseci bio izložen kritici u javnosti zbog skromnog iznosa poreza od 3,4 miliona funti koji je platio na 3,2 miljarde ostvarenog prihoda u Engleskoj. Međutim, Šmit je i zjavi za BBC rekao da ukoliko Engleska od njegove kompanije želi da naplati veći porez, onda mora da promeni zakone koje je sama donela. "Način na koji mi poslujemo u Engleskoj je u skladu sa zakonima i potpuno legalno. Stvarno sam zbunjen ovim reakcijama u Engleskoj veće neko izvesno vreme, jer plaćanje poreza nije stvar izbora il dobre volje. Porez plaćate onako kako je to zakonom regulisano i to i činimo", rekao je Šmit. "Kada se u Engleskoj promeni poreski zakon mi ćemo ga odmah primenjivati. Ako treba da po novom zakonu platimo više, to ćemo i uraditi. I obrnuto, ako treba da platimo manje, učinićemo to. To je politička odluka koja treba da se donese u vašoj zemlji, a ne da je mi sprovodimo proizvoljno", dodao je on. Zamenik engleskog premijera Nik Kleg je primedbe o porezu izneo direktno Eriku Šmitu za vreme njihovog susreta u Dauning stritu, nakon što je i vođa laburističke partije Ed Miliband izrazio "veliko razočarenje" u način poslovanje Gugla u Engleskoj. Međutim, Šmit je izjavio da njihova društvena i odgovornost prema akcionarioma kompanije prosto isključuju mogućnost da oni jednostrano, mimo zakona, odlučuju o tome kako će kome plaćati porez. "To je nemoguće. Osim što je protvzakonito, ne postoji način da mi odlučujemo da plaćamo različite iznose poreza kada se od nas to zatraži. Kako da izaberemo zemlju u kojoj ćemo plaćati više i šta bi bile pravne posledice tog našeg eventualnog čina? Naš stav je potpuno jasan, nema izbora, porez plaćamo obavezno i u iznosu koji je propisan zakonom", rekao je Šmit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track