ČLAN ANONIMUSA: 10 godina robije zbog hakovanja?
Foto: Wikipedia.org

Obračun sa hakerima

ČLAN ANONIMUSA: 10 godina robije zbog hakovanja?

Tech -
Džeremi Hamond (28) iz Čikaga, bivši član Anonimusa, izjasnio se juče krivim za hakovanje privatne obaveštajne agencije Stratfor i suočava se sa zatvorskom kaznom od 10 godina i novčanom kaznom od 2,5 miliona dolara

Džeremi Hamond, dvadsetosmogodišnji levičarski haktivista iz Čikaga, i nekadašnji član hakerske grupe Anonimusi, izjasnio se juče krivim za hakovanje privatne obaveštajne agencije Stratfor koje se dogodilo u decembru 2011. godine.

Prilikom upada na servere kompanije "Strategic Forecasting" ukradeno je oko 86000 mejl adresa i 5000 brojeva telefona pretplatnika "newsletter" servisa agencije. Tom prilikom ukradeni su i podaci oko 68000 kreditnih kartica koji su nedeljama posle hakovanja Stratfora, prema tvrdnjama FBI, korišćeni za neovlašćene novčane transakcije vredne oko 700 000 dolara.

Hakovanje Stratfora rezultiralo je i krađom 5 miliona mejlova iz interne prepiske zaposlenih i klijenata agencije koje je kasnije objavljivao "WikiLeaks".

Hamondovi motivi nisu bili finansijske prirode. Hamond koji je prihvatio krivicu i za hakovanje brojnih drugih sajtova, u izjavi za medije koju je objavio na svom sajtu "FreeJeremy.net", rekao je da je morao da prizna krivicu za hakovanje Startfora da bi u dogovoru sa tužilaštvom bio oslobođen ostalih optužbi. On je učestvovao u hakerskim napadima na dobavljače opreme za vojsku i policiju, privatne obaveštajne firme i agencije za sprovođenje zakona.

U nimalo pokajničkom tonu Hamon je rekao da je to radio jer veruje da ljudi imaju prava da znaju šta vlade i korporacije rade iza zatvorenih vrata.

Hamond je bio prinuđen da prizna krivicu da bi predupredio nove optužnice i izbegao rizik da bude osuđen na 30-ogodišnju kaznu zatvora. Prema američkim zakonima, kazna za hakovanje se određuje u zavisnosti od toga da li je prestupnik ranije osuđivan kao i od toga kolika je finansijska šteta koja je posledica hakovanja.

Prema uslovima sporazuma o krivici koji je Hamond postigao sa tužilaštvom, on se suočava sa takođe ne malom zatvorskom kaznom u trajanju od 10 godina i novčanom kaznom od 2,5 miliona dolara.

Hamond se nalazi u zatvoru od hapšenja u martu prošle godine, a prema njegovim rečima smešten je u samicu, bez prava na posete porodice i kauciju.

Hamondov brat pokrenuo je online peticiju na sajtu "Change.org" sa zahtevom upućenim nadležnom sudiji da njegov brat bude oslobođen i da mu sud odredi kaznu koju je već odslužio od marta prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track