SVE ZA NAUKU: Po kanalizaciji traže koju drogu koriste!

Neverovatno

SVE ZA NAUKU: Po kanalizaciji traže koju drogu koriste!

Tech -
Već neko vreme traje ispitivanje otpadnih voda u devetnaest gradova Evropske unije i traže se ostaci narkotika u kanalizaciji

Niko se baš rado ne bavi onim što teče kroz kanalizaciju, ali naučnici (a i policija) su upravo oduševljeni onim što se tamo može naći. Naime, moguće je prilično precizno utvrditi, koja droga je "in" i koliko se troši.

Već neko vreme traje ispitivanje otpadnih voda u devetnaest gradova Evropske unije i traže se ostaci narkotika u kanalizaciji. Tačnije rečeno, ne samo narkotika, nego i metabolita, dakle materije koje proizvodi ljudski organizam: "Ti metaboliti su najvažniji", objašnjava Pol Grifits iz Evropskog centra za monitoring narkotika i zavisnosti, "jer po njima znamo da je drogu uzelo ljudsko biće i narkotik nije bio samo bačen".

Sve je to poznato još od početka devedesetih prošlog veka, ali naučne metode i analize otpadnih voda sve su preciznije. Već u tom eksperimentalnom istraživanju vrlo tačno je utvrđeno ono što se zapravo već zna: da su lučki gradovi Evrope ujedno i glavni centri narkotika. Ali tako je moguće utvrditi i koja droga se uglavnom koristi: tako su se Antverpen u Belgiji, holandski Amsterdam i španska Valensija pokazali kao evropski centri kokaina. Najviši nivo veštačkih droga, dakle amfetamina i metamfetamina nađen je u finskoj metropoli Helsinkiju i Ajndhovenu u Holandiji.

Ovih dana su se naučnici susreli u Lisabonu kako bi ocenili te početne rezultate. Nisu samo naučnici oduševljeni preciznošću dobijenih podataka. Jer, tako se može utvrditi i koja droga se koristi, ali i gde – pa čak i kog dana u sedmici. I druge službe koje se bave narkomanijom dobro znaju da se tu mnogo toga menja i to veoma brzo – čak i brže nego što to uspeju da otkriju policajci i oni koji se bore protiv širenja narkotika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track