TIM KUK: Jeftinije modele ajfona praviće nova kompanija
Foto: Youtube.com

Promene

TIM KUK: Jeftinije modele ajfona praviće nova kompanija

Tech -
Tim Kuk je odlučio da donekle promeni stvari i podeli produkciju Epl proizvoda na dva mesta i dodeli poverenje Pegatron Corpu pored dosadašnje kompanije Foxconn

Već godinama skori svi ajfoni i ajpedi na svetu dolaze sa proizvodnih linija jedne jedine kompanije – "Foxconna". U pitanju je bilo poznato partnerstvo Stiva Džobsa i Terija Goua, međutim, novi izvršni direktor Epla rešio je da malo promeni stvari.

Tim Kuk je odlučio da donekle promeni stvari i podeli produkciju Epl proizvoda na dva mesta i dodeli poverenje "Pegatron Corpu". Kompanija bi najverovatnije trebalo da izrađuje jeftinijih ajfon uređaja koji bi trebalo da budu predstavljeni krajem ove godine. "Foxconnov" mali rival 2011. godine postao je minoran proizvođač ajfona, a krajem 2012. godine počeo je da proizvodi i ajped mini tablet. Ljudi bliski Eplu smatraju da iza ove odluke postoje opravdani strateški razlozi: diversifikacija mogućih rizika nakon nekoliko problema u proizvodnji "Foxconna" sa ajfonom 5 koji su rezultovali ogrebotinama na ovim uređajima i odluka Epla da proširi svoju liniju proizvoda usled sve većeg pritiska Samsunga. "Pegatron" je takođe pristao na manji profit prilikom saradnje sa Epl. Finansijske prednosti rada sa "Foxconnom" polako su počele da blede zato što kompanija sada mora da unapređuje radnu sredinu i uslove u fabrici nakon serije visokoprofilnih samoubistava i nesreća koje su se desile proteklih godina. Iako je i "Pegatron" na kratko bio pod lupom javnosti nakon eksplozije 2001. godine u kojoj je stradalo na desetine radnika, mala kompanija ipak je uspela da izbegne lasersku preciznost medija koja je naterala "Foxconn" da poveća plate i promeni uslove i način rada. "Pegatron" trenutno ima oko 100.000 zaposlenih u Kini i Tajvanu, ali se nada da će vrlo brzo povisiti ovaj broj za 40 odsto, pogotovo u Kini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track