PRVA ŽENA U SVEMIRU: Valentina Tareškova (76) želi na Mars!
Foto: Www.spaceanswers.com

Spremna je za put

PRVA ŽENA U SVEMIRU: Valentina Tareškova (76) želi na Mars!

Tech -
Ruskinja Valentina Tereškova, prva žena koja je poletela u svemir, objavila je da je spremna da napravi još jedan podvig i poleti na Mars, čak i ako je to put samo u jednom pravcu

MOSKVA - Ruskinja Valentina Tereškova, prva žena koja je poletela u svemir, objavila je da je spremna da napravi još jedan podvig i poleti na Mars, čak i ako je to put samo u jednom pravcu.

"Mars je moja omiljena planeta", izjavila je 76-godišnja žena na konferenciji za štampu u Zvezdanom gradu, izvan Moskve, mestu gde se nalazi centar za obuku kosmonauta.

Tereškova, koja je postala nacionalna heroina sa 26 godina kada je 1962. godine otišla na put u svemir, rekla je da je postala deo grupe koja razmatra mogućnost odlaska na Crvenu planetu.

"Znamo, međutim, ljudske granice i za nas je to i dalje san, najverovatnije će prvi let biti u jednom pravcu, ali spremna sam", rekla je ona.

Rusija će 16. juna proslaviti 50-godina od Tereškovinog istorijskog leta koji je trajao tri dana i tokom koga je napravila 48 krugova oko Zemlje, a njen let je postao glavni propagandni potez Sovjetskog saveza.

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin je prvi čovek koji je 1961. godine poleteo u svemir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track