Robot-gavran biće vojnik budućnosti!

Leteće ubice naučnici u SAD izumeli opasne mašine

Robot-gavran biće vojnik budućnosti!

Tech -
Tim američkih inženjera napravio leteće robote sposobne da prevare druge ptice. Planiraju da ih unaprede za učestvovanje u ratovima

BALTIMOR - Odmah su smislili kako da pticu pretvore u opasnog vojnika.Tim inženjera s univerziteta Merilend napravio je „robot-gavrana“, leteću mašinu koju nameravaju da koriste u ratnim operacijama. Ove veštačke ptice sposobne su za vrlo realistične manevre, pa su u stanju da prevare i prave ptice.Napadaju ih sokoloviSposobnost ovog letećeg robota da se sakrije na otvorenom veoma je korisna za vojne operacije, tvrde u Vojnoj istraživačkoj laboratoriji.- Robot-gavran je već privukao pažnju drugih ptica koje inače vole da se kriju -kaže Džon Gerds, inženjer iz laboratorije u Aberdinu.Galebovi, ptice pevačice i vrane pokušavale su da lete zajedno sa robot-gavranom, dok su orlovi i sokolovi imali agresivniji pristup.Laki materijaliNaučnici s univerziteta Merilend napravili su leteće mašine od karbonskih vlakana, plastike otporne na visoke temperature, folije i pene. Sposobni su da mašu krilima i mogu da izvode i najekstremnije akrobacije.Mašina je mnogo tiša od helikoptera i drugih sličnih letelica, pa može mnogo bliže da priđe protivnicima, a da oni i ne otkriju njeno prisustvo.- Koristili smo najnovije materijale i 3D štampače da napravimo čvrstu, ali izuzetno laku mašinu, s krilima koja možemo da kontrolišemo kako god poželimo - kaže Gerds.Privlačan vojsciRobot-gavran mogao bi da bude ključan za izviđačke misije, zbog čega je vojska odmah rešila da uloži u razvoj ove mašine. Ona trenutno ne može da leti s dodatnim senzorima i kamerama jer su preteške za nju, ali inženjeri se nadaju da će uskoro i taj problem biti rešen. Projekat je započeo doktor S. K. Gupta, profesor mehanike na univerzitetu Merilend.- Robot-ptice mogu da budu veoma korisne za poljoprivredu, nadzor, monitoring zagađenja... Robot-gavran je samo početak. Egzotična ptica koju zapazite na budućem letovanju može biti robot - kaže dr Gupta.

Zbunjena... Ptica (2) obrušava se na robota (1)
Zbunjena... Ptica (2) obrušava se na robota (1)

Veliki uspeh... Naučnici ponosno pokazuju svoje čedo
Veliki uspeh... Naučnici ponosno pokazuju svoje čedo

Leteći golubSposobnost ptica da mašu krilima i tako lete fascinira ljude od pamtiveka. Prvi primer da je neko napravio mašinu sposobnu da leti jeste čuveni leteći robot Arhita iz Tarenta. On je 350. godine pre nove ere napravio drvenog goluba koji je mogao da leti čitavih 200 metara. Ovaj izum nije sačuvan, ali su ga savremenici detaljno opisivali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track