POGLEDAJTE: Letelica koja se kontroliše mislima!
Foto: Youtube.com

Neverovatno

POGLEDAJTE: Letelica koja se kontroliše mislima!

Tech -
Kvadkopter, kako je nazvana letelica, nosi kameru na svom vrhu i koristi je za interakciju sa okolinom, a kreće se pomoću misli

Uspešno izveden eksperiment kontrole mehaničke letelice pomoću misli čoveka. Kvadkopter, kako je nazvana letelica, nosi kameru na svom vrhu i koristi je za interakciju sa okolinom, a kreće se po vazduhu najnormalnije, uključujući pomeranje levo-desno i gore-dole zahvaljujući kontrolama kojima se upravljaju pomoću misli. Letelica čak može da se "protera" kroz obruč i, za sada, prevaziđe neke manje prepreke.

Kvadkopter se kontroliše preko posebne kape sa specijalnim receptorima ugrađenim u nju, koji se zajedno staraju da signali iz neurona mozga budu prevedeni u naredbe za kontrolisanje letelice.

Ukupno 64 receptora raspoređena su po površini kape, a korisnik ne mora da pravi pokrete telom kako bi se letelica kontrolisala - dovoljno je da zamisli te pokrete. Ovaj sistem kontrole nazvan je "Brain Computer Interfac" (Mozgom kontrolisani interfejs), dok se oprema za nošenje na glavi zove EEG kapa.EEG kapa, nakon pretvaranja neuronskih signala u drugi oblik, provodljiv preko žice, prebacuje te signale u računar, gde se nakon obrade izdaju komande kvadkopteru, preko vaj-faj veze.Bin Hi, profesor sa Univerziteta u Minesoti, koji je i tvorac ovog projekta, za univerzitetski Jutjub kanal izjavio je da je "Brain Computer Interface" neinvazivna metoda kontrolisanja uređaja pomoću misli i da je namenjena posebno ljudima sa oštećenim motoričkim funkcijama, koji ne mogu samostalno da se staraju o sebi. Na ovaj način takve osobe sposobne su da se kreću pomoću drugih uređaja, kontrolišu svoje okruženje i na taj način život učine lakšim i kvalitetnijim.Kreatori projekta posebno su ponosni na činjenicu da je "Brain Computer Interface" u sprezi sa EEG kapom potpuno neoperativna, neinvazivna metoda, koja za pretvaranje misli u komande ne zahteva ugradnju čipova ili druge elektronike u ljudski organizam, posebno mozak.

http://www.youtube.com/watch?v=6LWz4qa2XQA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track