Video-igrama leče čak i pomahnitale kriminalce!

Psihologija inovativan i neobičan tretman psihičkih bolesnika

Video-igrama leče čak i pomahnitale kriminalce!

Tech -
Zabavna terapija Psiholog veruje da može pomoći osobama koje su počinile zločine, ali su proglašene nevinim zbog neuračunljivosti

AVGUSTA - Ko kaže da su video-igrice besmisleno trošenje vremena?Softveri dizajnirani da poboljšaju memoriju mogu, zajedno s psihoterapijom i lekovima, da pomognu pacijentima koji pate od najtežih mentalnih oboljenja, tvrdi dr Antoni O. Ahmed, psiholog s Medicinskog koledža Džordžije.Jedinstvena analizaOn radi s pacijentima koji su počinili teške zločine poput ubistava, ali su proglašeni nevinim zbog neuračunljivosti ili nisu bili sposobni da im se sudi, pa je jedan od prvih naučnika koji je uopšte ispitivao da li je moguće pomoći tim osobama, zbog čega je dobio i nagradu Fondacije za istraživanje mozga i ponašanja.- Verovatni krivac za ograničenu sposobnost prikupljanja informacija, njihovog pamćenja i analize radi donošenja razumnih odluka je neurokognitivni deficit. Zbog tih ograničenih sposobnosti oni su završili u pravosudnom sistemu, a mnogi zato nisu mogli ni da odbrane svoje postupke pred sudom - rekao je dr Ahmed.Tri sata igreDa bi proverio svoju teoriju, dr Ahmed je u Regionalnoj centralnoj bolnici napravio „teretanu za mozak“, i to tako što je nabavio nekoliko laptopova i dovodio takozvane forenzičke pacijente da se igraju tri sata nedeljno tokom 40 nedelja.- Otkrili smo da pacijenti koji pate od šizofrenije imaju drastično veći neurokognitivni deficit nego uobičajeni psihijatrijski pacijenti. Njima je teško da uopšte i zapamte pojedine informacije, ali i da uče. Ipak, igranje video-igrica im je stvarno pomoglo. Iako je tretman pomogao i običnim pacijentima, ova vrsta pomoći najpotrebnija je upravo njima - rekao je dr Ahmed.Nastavak životaŠto su pacijenti mlađi, to je ova terapija bila efikasnija.- Mnogi forenzički pacijenti ne žele da ostanu u bolnicama kako bi izbegli zatvor, oni žele da se izleče, da nastave svoj život - kaže dr Ahmed.Sledeći korak je određivanje ko najbolje reaguje na tretman kako bi mogli da naprave individualne terapije koje bi bile još efikasnije.

Antoni O. Ahmed
Antoni O. Ahmed

Borba protiv stresaNeurokognitivni deficit je razlog što su mnogi forenzički pacijenti bili pod stresom, pa su gubili posao, pa čak i krov nad glavom.- Veoma je važno da se kreira platforma za učenje koja im može pomoći da prevaziđu stres, konfliktne situacije, ali i druge slične teškoće - rekao je dr Ahmed.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track