EPL NOVINE: AjOS 7, ajmek i OS X maverik!

Dominacija u SAD

EPL NOVINE: AjOS 7, ajmek i OS X maverik!

Tech -
Na ovogodišnjoj Epl WWDC konferenciji, Epl je predstavio nove uređaje i novi ajOS 7 operativni sistem, kao i OS X maverik koji će biti dostupni ove godine

Ovogodišnja WWDC konferencija započeta je sa nekoliko statističkih podataka koji prikazuju nadmoć Epla nad drugim kompanijama a potom je krenulo predstavljanje novih proizvoda uz nekoliko iznenađenja.

Epl je lansirao novi ajmek (iMac) prošle godine, a on je već broj 1. personalni računar u svetu kao i novi "mekbuk" koji je takođe na prvom mestu u svetu.

Međutim, kompaniji je znatno važniji podatak da je "mek" na prvom mestu po zadovoljstvu kupaca i kvalitetu, napominje izvršni direktor Epla Tim Kuk. "Do sada smo izbacili devet verzija "OS X" i svaka je bila nazvana po nekoj velikoj mački, međutim, sada imamo problem. Ne želimo da budemo prvi razvojni tim koji će morati da pomeri rok samo zbog nedostatka velikih mačaka. Naredni "OS X" biće nazvan "OS X mavericks"", izjavio je Tim Kuk. Jedan od prvih noviteta novog OS jesu tabovi u finderu. I dalje postoji opcija rada u nekoliko prozora ali sada se oni mogu otvarati u tabovima i svaki od njih ima sopstvenu lokaciju. Tu su sada i tagovi – korisnici mogu da prilikom čuvanja dokumenata svakom dodele određeni tag a on će se potom pojaviti u finder sidebaru. Nešto od ovih stvari već je bilo dostupno u "OS X", ali sada izgledaju znatno zrelije. Potom na red dolaze mulitple displays. Televizori povezani sa Epl TV-om takođe mogu biti iskorišćeni kao dodatan displej. "OS X mavericks" takođe smanjuje opterećenje CPU-a i smanjuje prekomerno korišćenje snage za 70 odsto. Novi Safari brauzer koristi manje memorije i manje energije. Sledeće na redu je "iCloud keychain" – ukoliko želite drugačiju šifru za svaki sajt. "iCloud keychain" vam daje šifre, brojeve kreditnih kartica, detalje o vašim računima i vaj-faj šifre, i sve je pod enkripcijom. Sada je takođe moguće odgovarati u okviru notifikacije ukoliko je u pitanju mejl, "iMessage" ili IMs. Takođe je moguće prijaviti se i za notifikacije na ajOS uređaju na vašem "meku". "Os X Epl store" sada automatski apdejtuje sve aplikacije u pozadini, a predstavljena je i aplikacija za mape – sada je moguće napraviti rutu na "meku" i potom je direktno poslati na ajfon. Mek sada dobija i "ajbuks" – 1.8 miliona knjiga dostupnih u ajbuk "storu". "OS X mavericks" od danas je dostupan developerima dok će svim ostalim korisnicima biti na raspolaganju od jeseni.

"Do sada je u svetu prodato preko 600 miliona ajOS uređaja i to je nešto na šta smo ponosni. Želimo da stvaramo najbolje proizvode koje će ljudi voleti više od proizvoda drugih", reči su Tima Kuka koji je ponovo na bini kako bi pričao o novom ajOS - "Sa ponosom vam predstavljam ajOS 7". "Mislim da postoji duboka i trajna lepota u jednostavnosti, jasnoći i efikasnosti. Istinska jednostavnost jeste donošenje reda u kompleksnost". AjiOS sa sobom donosi novi lockscreen dok je tastatura providna i prikazuje sadržaj u pozadini. Novi UI reaguje na pokrete žiroskopa i automatski podešava ugao gledanja i osvetljenje kako se telefon okreće. Tu je i novi app switcher. Svaki element UI-ja koji je ranije blokirao sadržaj sada je providan. Kao i što je nagoveštavano, svaka aplikacija redizajnirana je i promenjena kako bi bila u skladu sa novom "ravnom" filozofijom dizajna, dok je "siri" dobila nov glas. Još jedan od noviteta jeste "ajtjuns radio" u "mjusik appu". Moguće je deliti stanice sa prijateljima ili stovriti potpuno novu stanicu baziranu na određenom muzičaru, žanru ili pesmi. Svaka pesma puštena sa ajtjuns radia može se kupiti samo jednim klikom i servis će podržavati ajOS, Epl TV i mekovi. AjOS 7 će podržavati ajfon 4 i kasnije verzije, ajped 2 i kasnije verzije, ajped mini i peta generacija ajpod tača. Beta ajOS 7 dostupn je od danas, a uskoro će biti dostupna i za ajped.

http://www.youtube.com/watch?v=H7KXr3tKGDg#!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track