SONI KONZOLA: 399 evra za Plejstejšn 4!
Foto: Youtube.com

Napokon predstavljena

SONI KONZOLA: 399 evra za Plejstejšn 4!

Tech -
Soni je na E3 sajmu elektronike u Los Anđelesu predstavio svoju novu konzolu plejstejšn 4 i objavio njenu cenu

Prvi dan "Electronic Entertainment Expo" u Los Anđelesu obeležila su dva velika aplauza, prvo su na konferenciji koju je držao EA predstavnici Popcapa najavili "Peggle 2", ali podjednako gromoglasan, ali mnogo važniji za ovu priču bio onaj na prezentaciji koju je držao Soni. Ratovi konzola se nastavljaju, a pobednik prve bitke u novoj generaciji je definitivno Soni. Na najvećem svetskom sajmu elektronske zabave E3 Soni je predstavio dizajn, više tehničkih detalja, kao i cenu svog novog čeda, plejstejšn 4 koštaće 399 evra (399 dolara, 349 funti).

PS4 je nakon razočaravajuće promocije održane pre nekoliko meseci konačno prikazan znatiželjnim gejmerima, a kako su otkrivani detalji, tako je postajalo sve jasnije koliko su Majkrosoft i iks-boks one tim grešili u koracima i posustali na početku priče o osmoj generaciji igračkih konzola.

Iako je to stvar ukusa i uprkos tome što dva rivala liče, na prvi pogled deluje da će dizajn PS4 imati malo više pobornika od rivala. Elegantna crna konzola izgleda kao nešto što će više od iks-boks "one" prijati očima korisnika, ali i okolnom nameštaju. Bez pogovora će, kada izađe krajem godine, mnogo više prijati i njihovim novčanicima i to iz više razloga. Osnovni je cena, jer PS4 od iks-boksa "one" košta 100 evra (100 dolara, 70 funti) manje. Doduše, mora se reći da Majkrosoft isporučuje i "kinect" u paketu, dok se "eye" za PS4 kupuje odvojeno. A dodatni udarac za Majkrosoft je i odnos Sonija prema polovnim igrama - za razliku od novog iks-boksa, PS4 nema restrikcije po pitanju razmene i preprodaje starih igara.

Nakon što je sa bine poručeno da se odnos igrač-igra neće menjati u odnosu na prethodne generacije, sa jasnim prebacivanjem Microsoftu je podvučeno da igre za jednog igrača ostaju igre za jednog igrača. To znači da nema ni govora o neophodnom "kačenju" na internet, autentifikaciji svaka 24 časa ili sličnim potezima koje je povukao gigant iz Redmonda. Ipak, za online igranje biće neohodno članstvo na plejstejšn plusu, koje na godišnjem nivou košta 49,99 dolara. Soni je ovaj detalj ostavio za sam kraj prezentacije i tako pokušao da malo sakrije činjenicu da se baš kao i Majkrosoft (iks-boks gold servis, 60 dolara godišnje) odlučio da naplaćuje igranje sa prijateljima Na prezentaciji je potvrđeno da za prvu godinu Soni ima spremnih 20 ekskluzivnih naslova, među kojima su i "The Order" iz studija koji je radio legendarni serijal "God of War", "Final Fantasy XV", "Kingdom Hearts 3", novo čedo studija "Bungie" ("Halo") "Destiny", igra rađena po filmu "Mad Max: The Road Warrior"... Osim toga, najavljeno je i mnogo "indie" igara. Podsetimo, Majkrosoft je nešto ranije objavio cenu i najavio izlazak svoje konzole za novembar. U slučaju da i PS4 tada stigne u radnje, to će biti prvi put da dva velika rivala izađu sa novom generacijom konzola u isto vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track