SULUDO: Lete na kravlje gasove

Neobične ideje naučnika za unapređenje avio-industrije

SULUDO: Lete na kravlje gasove

Tech -
Pronalazači veruju da je moguće napajanje motora letelica metanom iz utrobe krava. Neobično gorivo smanjilo bi emisiju ugljen-dioksida iz aviona za 97 odsto

PARIZ - Čak i sulude ideje uskoro mogu postati stvarnost.Avioni koji koriste kravlji prdež kao gorivo, baterije koje se napajaju toplotom tela putnika ili pak leteći prtljag mogli bi uskoro postati stvarnost, tvrde naučnici, finalisti takmičenja pod nazivom „Neka polete vaše ideje“ kompanije „Erbas“. Oni su imali zadatak da smisle ekološko gorivo za avione, i uopšte se nisu štedeli. Inače, svaka ideja zasnovana je na jasnim naučnim principima.Krave napajaju avioneNa takmičenju je učestvovalo nekoliko stotina inženjera iz celog sveta, a žiri je odabrao pet finalista. Kako je objašnjeno, njihove ideje su najrealnije i postoji velika šansa da uskoro zažive, bez obzira na to što neke zvuče kao šala.Tako je tim Australijanaca CLiMA došao na jednu vrlo radikalnu ideju - korišćenje kravljeg prdeža za napajanje motora. Kako su objasnili, u kravljem prdežu ima mnogo koncentrovanog metana, gasa koji se koristi za proizvodnju goriva. Metan bi se čuvao u velikim kapsulama kraj samih motora. Prema proračunima, jedna krava može da proizvede oko 0,7 litara metana dnevno. To znači da bi 1.000 krava trebalo da proizvede 64.000 litara goriva za tri meseca, koliko je potrebno za let od Londona do Njujorka.Nešto manje radikalnu ideju izložili su Italijani iz tima Flajbrid. Oni misle da bi rešenje za zagađenje mogle da budu punjive baterije za avione. Tako bi, kako kažu, moglo da se uštedi čak 60 odsto goriva.Leteći prtljagTim Levar iz Brazila osmislio je leteći prtljag. Oni smatraju da bi korišćenjem principa kojim se kreće hokejaški pak mogli da naprave prtljažni prostor u kojem bi koferi leteli napred-nazad i tako omogućili radnicima da ih brže vade i donose putnicima. Takođe, taj sistem smanjio bi i težinu aviona.Putnici kao baterijeTim Avas iz Indije osmislio je motor napravljen od materijala koji menjaju oblik. Naime, kroz motor bi prolazilo više vazduha, koji ne bi nailazio na mnogo otpora, pa bi buka bila drastično smanjena.Jednu od zanimljivijih ideja imaju članovi tima Embarker iz Malezije. Oni kažu da i ljudi koji sede i odmaraju stvaraju energiju. Zbog toga bi posebni senzori mogli da prikupljaju toplotnu energiju putnika i tako napajaju elektronske uređaje u samom avionu. Samim tim, drastično bi bila smanjena potrošnja energije, pa i zagađenje životne sredine.Pobednik takmičenja biće objavljen 14. juna na ceremoniji u Parizu.

Finalisti♦ Tim Levar iz Brazila: Leteći prtljag - Po principu kretanja hokejaškog paka, prtljag leti napred-nazad i omogućava radnicima da ga brže izbace.♦ Tim CLiMA iz Australije: Kravlje gorivo - Ekološko gorivo koje podrazumeva korišćenje metana iz kravlje utrobe za napajanje motora.♦ Tim Avas iz Indije: Nečujni motori - Jednostavna modifikacija motora aviona, u kojoj bi bili korišćeni materijali koji menjaju oblik, drastično bi smanjila buku samih motora.♦ Tim Flajbrid iz Italije: Motori na baterije - Punjive baterije mogle bi da napajaju hibridne motore.♦ Tim Embarker iz Malezije: Napajanje pomoću putnika - Specijalna sedišta prikupljaće toplotnu energiju iz tela putnika, a zatim je koristiti za napajanje svetla i radio-aparata u avionima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track