UPUTSTVO: Kako da oživite zaglupljeni pametni telefon!

Saveti

UPUTSTVO: Kako da oživite zaglupljeni pametni telefon!

Tech -
Pametni telefoni osvojili su svet, ali oni koji ih koriste već nekoliko godina primećuju da njihovi uređaji više nisu u top formi. Evo kako da takve telefone vratite u život

Dok neki korisnici menjaju svoje uređaje čim se na tržištu pojavi neki novi, bolji i brži model, drugi ih koriste godinama. S vremenom i pametni telefon postane "glup". Tačnije, uspori se, sve češće "greši" i prisilno zatvara aplikacije, a i trajanje baterije se znatno skraćuje.

Ukoliko niste spremni da izdvojite nekoliko stotina evra za novi primerak, možete udahnuti "novi život" u svoj stari pametni telefon jednostavnim "servisom".

Backup pre svega

Pre nego što počnete da radite bilo šta na svom smartfonu, osigurajte podatke stvaranjem rezervne kopije ili na računaru ili na memorijskoj kartici koju po potrebi možete u potpunosti ukloniti iz uređaja. Najčešće se čuvaju kontakti, kalendar, beleške, aplikacije, podešavanja i privatne podaci poput fotografija i muzike. Kada ste sigurni da ste napravili kopiju svega što ne želite da izgubite, možete krenuti dalje.

Krenuti od nule

Najjednostavniji način da se rešite "smeća" koje se tokom godina nakupilo u vašem pametnom telefonu jeste da ga vratite na fabrička podešavanja.

Upozorenje! Povratak na fabrička podešavanja briše sve što ste tokom godina softverski izmenili u samom uređaju, pa tako može izbrisati i neke podatke koji su vam bitni.

Ukoliko se odlučite na resetovanje uređaja i povratak na fabrička podešavanja, budite sigurni da ste sačuvali sve što mislite da vam kasnije treba. Nakon ovog reseta više nema povratka.

Opcija povratka na fabrička podešavanja najčešće se nalazi u "Podešavanjima" pod opcijom "Privatnost".

Ukoliko niste spremni da izgubite baš sve što ste napravili na svom pametnom telefonu, preskočite povratak na fabrička podešavanja i prihvatite se ručnog čišćenja.

Rešite se "nepoželjnih kontakata" Pre svega, otvorite imenik i pogledajte spisak svojih kontakata. Imate li neke kontakte unesene nekoliko puta? Treba li vam kontakt osobe koju ste nazvali jednom i nikad više?

Brojne društvene aplikacije sinhronizuju nekoliko vaših računa i kontakte sa tih računa s imenikom na pametnom telefonu, zbog čega vaš imenik može izgledati besmisleno.

Odvojite vreme i pregledajte koji kontakti su vam zaista potrebni, a kojih se morate rešiti.

Ukoliko se ne usudite da obrišete nijedan broj, napravite kopiju imenika na računaru, a u pametnom telefonu ostavite one brojeve koje zaista koristite.

Tako ćete se lakše snalaziti među stotinama brojeva i ujedno napraviti dovoljno prostora za nove kontakte.

Revizija aplikacija Tokom godina na pametnom telefonu se našao impresivan broj različitih aplikacija. Neke su u upotrebi svakodnevno, druge ne koristite gotovo nikad.

Međutim, sve te aplikacije zauzimaju prostor u vašem uređaju. Neke od njih moguće je prebaciti na memorijsku karticu, dok druge to ne dozvoljavaju.

Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, proverite kada ste ih poslednji put uključili.

Većina pametnih telefona ima opciju "raspoređivanja programa" prema "najčešće korištenim". Tako ćete na početku liste dobiti one aplikacije koje koristite svakodnevno, dok će vam na samom kraju biti one koje niste nikad uključili ili ih koristite veoma retko.

Kako biste uklonili višak aplikacija, otvorite Podešavanja i izaberite opciju Aplikacije. U listi aplikacija pronađite aplikaciju koju želite da uklonite, izaberite je, a zatim kliknite na "Uninstall".

Imajte na umu da neke aplikacije koje su vezane uz sam operativni sistem nećete moći da uklonite jer bez njih sistem neće ispravno funkcionisati.

Očistite inboks Ukoliko koristite aplikaciju za primanje elektronske pošte na samom pametnom uređaju i "skidate" mailove na pametni telefon može vam se desiti da vam oni "zakrče" telefon.

Kao što morate povremeno očistiti "smeće" na računaru, isto treba da uradite i na pametnom telefonu. Kod nekih će programa će to biti zamoran posao jer ćete morati doslovno brisati jedan po jedan e-mail. Kod drugih ćete moći da ispraznite ceo folder ili barem da izaberete sve poruke unutar njega i izbrišete ih.

U svakom slučaju, nakon temeljnog čišćenja mejlova, uređaj bi trebalo da "lakše diše".

Rešite se starih veb strana

Surfovanje internetom na smartfonu podrazumeva i preuzimanje određenih dokumenata kako bi celokupno iskustvo bilo jednostavnije i brže.

Ipak, nakon dužeg korišćenja u samom uređaju se nakupi dovoljno nepotrebnih podataka koji mogu usporiti njegov rad.

Zato je potrebno da ih izbrišete. Kako biste to uradili, potrebno je da uđete u sam internet pretraživač i pronađete podešavanja. Tamo ćete naći mogućnost za brisanje "cash"-a čime ćete uklonite sve ranije zapamćene adrese veb stranica.

Takođe, izbrišite i "cookies" koji su "okupirali" na vaš uređaj tokom surfovanja.

Ažurirajte aplikacije i programe Sad kad ste se rešili nepotrebnih dokumenata i aplikacija, imate nešto slobodnog prostora na samom uređaju koji možete iskoristiti za ažuriranje preostalih aplikacija i operativnog sistema.

Ukoliko to ne činite redovno, zastarele verzije aplikacija mogu se "čudno" ponašati. Zato otvorite podešavanja i izaberite "ažuriranje".

Proverite da li imate instaliran najnoviji softver za svoj uređaj i ukoliko nemate, instalirajte ga.

Instalirajte i najnovije verzije aplikacija i proverite da li rade kako treba njihovim pokretanjem.

"Oživite" bateriju Kad već ažurirate aplikacije, proverite da li imate instaliranu aplikaciju za štednju baterije. Ukoliko nemate, ne bi bilo loše da instalirate takvu aplikaciju.

Signaliziraće vam kad vam je baterija slaba i automatski ugasiti sve usluge koje vam ne trebaju, a koje troše bateriju.

Život baterije možda neće biti drastično produžen, ali vam može dati toliko energije da dođete do prve utičnice.Kad sve propadne... Očistili ste uređaj, ažurirali sve aplikacije, ali on je i dalje spor i prijavljuje greške? Možda je zaista došlo vreme za njegovog naslednika.

Pogledajte šta se nudi na tržištu i izaberite ono što najbolje odgovara vašim potrebama.

A stari uređaj ostavite kao "rezervu" ukoliko novi u nekom trenutku otkaže poslušnost ili ga poklonite nekome ko nije toliko "izbirljiv".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja