IMA DOKAZE: Gugl nije učestvovao u operaciji Prizma

Nemamo šta da krijemo

IMA DOKAZE: Gugl nije učestvovao u operaciji Prizma

Tech -
Američka kompanija Gugl zatražila je od administracije predsednika SAD Baraka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtevima američke vlade za pristupom i-mejlovima i drugim ličnim podacima na internetu

SAN FRANCISKO - Američka kompanija Gugl zatražila je od administracije predsednika SAD Baraka Obame dozvolu da objavi detalje o zahtevima američke vlade za pristupom i-mejlovima i drugim ličnim podacima na internetu.

Kompanija Gugl iznela je svoj zahtev u pismu koji je u utorak uputila državnom tužiocu Eriku Holderu i direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Robertu Mileru, preneo je AP.

Gugl pokušava da opovrgne medijske navode da je ta kuća otvorila put Nacionalnoj bezbedosnoj agenciji (NSA) da pristupi većoj količini onlajn komunikacija njenih korisnika u okviru tajnog programa "Prizma".

Kompanija je sebe prikazala kao nevoljnog učesnika u programu, a njeni čelnici tvrde da ništa nisu znali o "Prizmi", dok nisu o tome prvi put pročitali prošle sedmice.

"Gugl nema šta da krije", navodi se u pismu kompanije i dodaje da raspolažu podacima kojima mogu da dokažu svoje tvrdnje.

Amerikanac Edvard Snouden (29) koji je radio za privatnu firmu, angažovanu od američke NSA, javno je u nedjelju preko britanskog lista "Guardian" saopštio da je on medijima dostavio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

"Guardian" je nekoliko dana ranije, a zatim i "Washington Post", objavio da američka bezbednosna agencija tajno, preko jedne telekomunikacione kompanije, prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track