Vozite pravu bubašvabu: Smartfonom upravljajte insektom!
Foto: Kickstarter.com

Neverovatno

Vozite pravu bubašvabu: Smartfonom upravljajte insektom!

Tech -
Na bubašvabama je "ranac" koji preko blututa komunicira s telefonom i šalje naredbe neuronima preko slabih električnih pulseva

Prizor bubašvaba većini je dovoljno užasan i nemaju nikakve želje da se družie s ovim bubama, ali kompanija "BackyardBrains" želi da nam svima omogući da njima upravljamo preko aplikacije na telefonu.

Bave se neuronaučnim istraživanjima i popularizacijom nauke, a svoj projekat "RoboRoach" predstavili su na "Kickstarteru" u ponedjeljak. Nakon nekoliko godina razvoja odlučili su da ga komercijalizuju. Projekat će u sredu predstaviti i na "TEDGlobal" konferenciji u Škotskoj gde će raspravljati o tome kakvo je mesto za njihov izum u društvu i o potrebi da se neuronauka uvede u obrazovanje i pre fakulteta, piše "Mashable".

Na Kickstarteru žele da skupe 10.000 dolara kako bi počeli da prodaju svoje sisteme, kojima se amateri mogu baviti naučnim radom. Za 100 dolara ponudiće sve što je potrebno, osim bubašvaba koje bi trebali sami da nabave.

Sama izrada "RoboRoacha" zahteva mirnu ruku i mini operaciju kako bi spojili žice na antene bubašvaba koje one koriste za navigaciju i ispitivanje terena. Na bubašvabama treba spojiti "ranac" koji preko blututa komunicira s telefonom i šalje naredbe neuronima preko slabih električnih pulseva.

Prelaženjem prsta na ekranu telefona možete narediti bubašvabi da skrene levo ili desno. Voditelji projekta ističu da ovo nije igračka, već sredstvo za učenje.

Na komentare kako je ovo okrutno ili šokantno, Greg Gejdž i Tim Marzulo kažu da bubašvabe nisu povređene, jer im se antene regenerišu. Dodaju i da ne stoji argument da je ovo samo korak prema još gorim metodama kontrole, jer je ovo trik koji kratko traje.

Vird ističe kako u projektu nije sporno to što se pokušava edukacija budućih neuro naučnika, ali da je nužno to raditi s određenim etičkim smernicama ili u okruženju gde će neko stručniji moći da vodi ljude kroz etičke izazove. Dodaju kako je cilj projekta edukovati ljude, a da je obrazovni sistem primeren za ovakva eksperimentiranja.

http://www.youtube.com/watch?v=y5ZVjPZHFUQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track