MAJKROSOFT: Nove kamere će produžiti trajanje baterija!

Smartfon tehnologija

MAJKROSOFT: Nove kamere će produžiti trajanje baterija!

Tech -
Naučnici Majkrosofta i univerziteta Rice rade na poboljšanju sistema senzora kamera

Prema mišljenju naučnika Majkrosoftovog "research laba" i njihovih kolega sa univerziteta Rice, današnje kamere koje se ugrađuju u prenosive uređaje sve su kvalitetnije, donose sve više megapiksela, ali troše i više energije.

Zbog toga nije moguće kamere stalno imati uključene na standbaj (recimo na gugl glasu), jer će vrlo brzo isisati bateriju, pa se postavlja pitanje smisla takvih gadgeta koji bi trebali biti stalno spremni za akciju i omogućiti višesatno korištenje.

Naučnici rade na mogućim modifikacijama senzora kamera, sa ciljem smanjene potrošnje energije, a svoja će rešenja prezentovati na "MobiSys" 2013 konferenciji na Tajvanu koja se održava od 25. do 28. juna ove godine.

Kako misle da smanje potrošnju

Oni predlažu smanjivanje količine aktivnog perioda tokom snimanja slike, odnosno privremenog stavljanja senzora u "low-power" standbaj mod kada je u neaktivnom "idle" modu, a potom vraćanje u "high-power" mod pre snimanja naredne slike. Otkrili su da takva vrsta standbaj moda redukuje potrošnju energije za impresivnih 95 posto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track