INTERNET NA KRAJU SVETA: Gugl balonima širi mrežu!

NOVINA Bežična konekcija iz vazduha

INTERNET NA KRAJU SVETA: Gugl balonima širi mrežu!

Tech -
Laboratorija čuvene firme „Gugl“ razvila novu tehniku, kojom želi da na mrežu dovede još 4,8 milijardi ljudi

VELINGTON - Sami stvaraju sopstveno tržište.Kompanija „Gugl“ lansirala je u stratosferu 30 balona koji će, zahvaljujući bežičnim odašiljačima postavljenim u njih, doneti internet u nepristupačne krajeve Novog Zelanda. Ovaj pilot-projekat, nazvan „Lun“, početak je kampanje veb-giganta da omogući pristup internetu i iz najudaljenijih kutaka planete.

Svet se menja

„Guglovoj“ laboratoriji, koja je do sada iznedrila automobil bez vozača i naočare za surfovanje internetom, trebalo je godinu i po da dođe do prve probe balona, a nadaju se da će lansirati hiljade balona u stratosferu i tako premostiti digitalni jaz između 2,2 milijarde ljudi koji koriste internet i onih 4,8 milijardi van mreže.

Ukoliko projekat uspe, ova tehnologija omogućila bi da se izbegnu troškovi postavljanja optičkih kablova, a upotreba interneta ekstremno bi se povećala u Africi, jugoistočnoj Aziji i sličnim izolovanim područjima.- Internet je verovatno jedna od tehnologija koje su najviše izmenile naše vreme - izjavio je vođa projekta Majk Kesidi.

Solarne ploče

Baloni se napajaju preko solarnih ploča veličine karata, koje vise i za četiri sata prikupe dovoljno energije za čitav dan. Kreću se ispod satelita, ali na visini dvostruko većoj od aviona, a signal primaju sa stanica na tlu.

Cena nepoznata

Signal putuje u području za koje ne treba dozvola, pa kompanije neće morati da prolaze kroz komplikovane procedure da bi obezbedile bežičnu komunikaciju. Svim korisnicima interneta preko „Guglovog“ balona potreban je prijemnik, koji treba da bude uključen u kompjuter da bi dobili signal, a troškovi toga još nisu izneti. Sledeća faza projekta, kako je najavio Majk Kesidi, biće let 300 balona južno od Novog Zelanda, preko Australije i Čilea.

http://www.youtube.com/watch?v=mcw6j-QWGMo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track