GUGL TEST: Pušteni baloni za internet u udaljenim oblastima!
Foto: Youtube.com

Statosfera

GUGL TEST: Pušteni baloni za internet u udaljenim oblastima!

Tech -
Tridesetak balona lansirano je sa Novog Zelanda, odakle će se kretati kontrolisanom putanjom. Prikačena oprema obezbediće 3G brzinu interneta za 50 korisnika u toj zemlji

Američka kompanija Gugl lansirala je probne balone u stratosferu da bi obezbedila pristup internetu ljudima u udaljenim oblastima.

Tridesetak balona lansirano je sa Novog Zelanda, odakle će se kretati kontrolisanom putanjom. Prikačena oprema obezbediće 3G brzinu interneta za 50 korisnika u toj zemlji.Pristup internetu biće naizmeničan, ali se Gugl nada da će vremenom oformiti dovoljno veliku flotu balona koji će ljudima u udaljenim oblastima omogućiti pouzdan pristup svetskoj mreži. U saopštenju Gugl ističe se da bi baloni kasnije mogli biti preusmeravani u oblasti pogođene katastrofama, čime bi pomogli u spasilačkim naporima u slučaju oštećenja komunikacione opreme.Međutim, pojedini stručnjaci upozoravaju da će biti teško upravljati sa više hiljada balona na velikim visinama širom sveta zbog vazdušnih struja.Kako izgledaju Gugl baloni pogledajte u sledećem videu.

http://www.youtube.com/watch?v=mcw6j-QWGMo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track