OPREZ: Špijuniraju nas kroz kamere na kompjuteru i telefonu!
Foto: Sina

Sajber kriminal

OPREZ: Špijuniraju nas kroz kamere na kompjuteru i telefonu!

Tech -
Otkriveno je kako hakeri, uz pomoć nekoliko starih trikova, mogu da zaobiđu zahtev koji traži dozvolu vlasnika računara pre nego što se veb sajt poveže s kamerom i mikrofonom na njegovom računaru

Savetnik za računarsku sigurnost Egor Homakov radio je istraživanje o veb kamerama na internetu i pokazalo se da hakeri mogu da snimaju fotografije koristeći vašu veb kameru i pretraživač. Bez vašeg znanja, naravno.

Homakov je otkrio kako hakeri, uz pomoć nekoliko starih trikova, mogu da zaobiđu zahtev koji traži dozvolu vlasnika računara pre nego što se veb sajt poveže s kamerom i mikrofonom na njegovom računaru. Laičkim jezikom rečeno, dozvolu za pristup podvale pod dugme koje ćete gotovo sigurno kliknuti - recimo "Play" na videu. Kad je aktivan, bug je gotovo neprimetan - jedini znak da nešto ne štima je kratko treperenje LED indikatora kamere, koje vam lako može promaći.

Tehnika, nazvana clickjacking, nije nova. Štaviše, u svetu hakera dobro je poznata. Čak je Adobe na službenom blogu još 2011. godine objavio kako je rešio isti ili sličan bug za svoj "Flash Player". Čini se da ipak nije. U Tech Crunchu su ga pronašli na novom "hromu" i "internet exploreru 10", ne i na svežim izdanjima "safarija" i "firefoxa". Kako se zaštititi? Osim nalepnice na kameri - što je malo suludo, ali i prilično efikasno - možete (privremeno ili trajno) da promenite pretraživač ili isključite kameru. I, naravno, pazite gde i šta klikćete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track