RUSKI TURIZAM: Za vikend idemo na Mesec!

Putujem, putujem...

RUSKI TURIZAM: Za vikend idemo na Mesec!

Tech -
Novi svemirski brod koji prave Rusi da se koristiti u različite svrhe – od letova u Zemljinu orbitu i sakupljanja kosmičkog smeća, do turističkih maršruta i letova na Mesec

MOSKVA - Ruski astronauti trebalo bi da za pet godina polete na Mesec, a konstruktori već rade na izradi novog svemirskog broda koji će posadu spustiti na Mesec i vratiti je nazad.

Brod koji će krenuti na Mesec konstruktori korporacije "Energija" predstaviće u septembru na Međunarodnom vazduhoplovno-kosmičkom salonu MAKS-2013.

Višespratni brod nove generacije razlikuje se od sadašnjih "Sojuza" po svemu – od preciznosti iskrcavanja do kapaciteta.

U njega može da se smesti do sedam kosmonauta ako se leti ka međunarodnoj kosmičkoj stanici, a maksimalno četiri – ako se ljudi šalju na Mesec.

Za sada još uvek bezimeni modul može da se koristiti u različite svrhe – od letova u Zemljinu orbitu i sakupljanja kosmičkog smeća, do turističkih maršruta i letova na Mesec.

On može da leti i da se vraća na Zemlju drugom kosmičkom brzinom, odnosno, na primer, do Meseca i nazad. To ranije nije bilo moguće.

Sad se konstruktori spremaju za tehničku ekspertizu, koja će biti izvršena u junu.

U međuvremenu, naučnici Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka rade na instrumentima koji će prvi biti iskrcani u delu Meseca na kom treba da se nađe brod.

Namera je da se brod spusti u okolini Južnog pola Meseca, da bi bila proučena prirodna sredina.

Sledeći korak će biti isporuka materije tla sa Meseca na Zemlju. U laboratorijama na Zemlji naučnici će moći da je ispitaju detaljno.

Posle toga će na Mesecu biti napravljena orbitalna stanica. Zemljin prirodni satelit će, postati poligon.

Upravo odatle će, čovek prvi put krenuti na Mars.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track