NEVEROVATNO: Amerika i Evropa će se sudariti!
Foto: Youtube.com

Jedan kontinent

NEVEROVATNO: Amerika i Evropa će se sudariti!

Tech -
Vreme sudara Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina

Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Evropu prema Novom svetu i da je Kristofer Kolumbo imao vremena pričekati nekoliko stotina miliona godina mogao je jednostavno zakoračiti u Ameriku.

Naučnici s australijskog univerziteta "Monash" u Melburnu objavili su u časopisu "Geology" otkriće prvih znakova mogućeg približavanja dva kontinenta u obliku "embrijske" subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vreme "sudara" Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina.

Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australijski geolozi izradili su mapu okeanskog dna i pronašli su mesto koje je počelo da se lomi, što bi moglo da znači početak nove faze u "Wilsonovom ciklusu", nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru "Johnu Wilsonu", koji je otkrio da se okeani periodično, u periodu koje se meri stotinama miliona godina, otvaraju i zatvaraju.

"Otkrili smo početak aktivnog procesa - poput embrijske subdukcijske zone", kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte.

Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj lestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan potres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prestonica pretvorena u ruševine i koji je kao posledicu imao smrt 60 hiljada ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.

"Znatna seizmička aktivnost, uključujući potres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području", rekao je Duarte. "Po prvi put uspeli smo da dokažemo ne samo da je to zaista tako, već i da se radi o aktivnom procesu", kazao je.

Posmatranje stvaranja subdukcijske zone, što je proces koji će trajati 20 milina godina, može osigurati nove informacije o tome kako su nastali kontinenti. "Razumevanje tog procesa sigurno će rezultirati znanjima o tome kako su subdukcijske zone nastajale u prošlosti i kako su se okeani zatvarali", kazao je Duarte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track