SAD I RUSIJA: Obama i Putin potpisali sporazum o sajber zaštiti!

Vruć linija

SAD I RUSIJA: Obama i Putin potpisali sporazum o sajber zaštiti!

Tech -
Američki predsednik Baraka Obama i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin objavili su planove o saradnji dve zemlje na polju informacione i komunikacijske tehnologije bezbednosti. Dva predsednika potpisala su ugovor o saradnji na samitu G8 koji se ove nedelje održava u Severnoj Irskoj

Američki predsednik Baraka Obama i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin objavili su planove o saradnji dve zemlje na polju ICT (informacione i komunikacijske tehnologije) bezbednosti. Dva predsednika potpisala su ugovor o saradnji na samitu G8 koji se ove nedelje održava u Severnoj Irskoj.

Tokom razgovora američkog i ruskog predsednika postiguta je saglasnost da vlasti dveju država moraju poboljšati komunikaciju kada je reč o sajber bezbednosti.

„Svesni smo da su pretnje ili upotreba informaciono-komunikacijskih tehnologija koje uključuju političko-vojne i kriminalne pretnje, kao i pretnje koje su terorističke prirode, neke od najozbiljnijih nacionalnih i međunarodnih izazova sa kojima se suočavamo u 21. veku“, kaže se u saopštenju.

U odgovoru na ove izazove, zvaničnici SAD i Rusije će preduzeti neke korake koji bi trebalo da povećaju transparentnost, učvrste odnose i izgrade poverenje između dve države. Veća transparentnost bi trebalo da smanji mogućnost pogrešne interpretacije kada se dogodi neki incident u sajber prostoru što bi moglo da dovede do nestabilnosti ili krize u bilateralnim odnosima.

Jedan od ovih koraka je i stvaranje mehanizma koji će omogućiti SAD i Rusiji razmenu informacija o pretnjama za infrastrukturne sisteme. Mehanizam za hitne komunikacije treba da bude pojednostavljen kako bi se olakšala razmena informacija i smanjio rizik od pogrešne interpretacije, eskalacije i konflikta. Ubuduće će biti omogućena direktna komunikacija između US-CERT tima (Computer Emergency Readiness Team) američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost i ekvivalentne ruske organizacije, dogovoreno je prilikom susreta dva predsednika.

Ova dva tela će kontinuirano razmenjivati tehničke informacije o malverima i drugim zlonamernim aktivnostima koje dolaze sa teritorija dve zemlje, što će proširiti obim informacija koje su dostupne dvema državama i poboljšati njihove kapacitete za zaštitu važne infrastrukture.

Ova razmena informacija je sajber ekvivalent "vruće linije" iz ere Hladnog rata a između Bele kuće i Kremlja biće uspostavljena direktna veza za komunikaciju koordinatora za sajber bezbednost SAD i zamenika sekretara ruskog Saveta bezbednosti.

Rusija i SAD će formirati zajedničku radnu grupu koja će se redovno sastajati kako bi se razgovaralo o pretnjama za ICT sisteme. Radna grupa će biti formirana narednog meseca i započeće svoje aktivnosti odmah po formiranju.

"Ovi koraci su neophodni da bi se ispunili naši nacionalni i međunarodni interesi. Ovo su važne praktične mere koje mogu pomoći u daljem unapređenju normi miroljubivog i pravnog ponašanja država u pogledu upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija", navodi se u zajdničkom saopštenju američkog i ruskog predsednika.

Ironija je da ovaj sporazum dolazi u trenutku kada se još uvek nije stišala bura koju je u javnosti izazvalo otrkiće da američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) vrši nadzor ogromnih razmera nad internet saobraćajem. Međutim, ovaj sporazum isključuje NSA koja igra važnu ulogu u američkoj vojnoj sajber bezbednosti, ali i američku Sajber komandu i Ministarstvo odbrane, jer će se komunikacija dve države odvijati između civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track