FRANCUSKA NAPADA GUGL: Promenite pravila ili sledi kazna!

Nema šale sa privatnošću korisnika

FRANCUSKA NAPADA GUGL: Promenite pravila ili sledi kazna!

Tech -
Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) je naredila internet gigantu Guglu da promeni svoju politiku privatnosti ili će morati da plati novčanu kaznu

Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) je naredila internet gigantu Guglu da promeni svoju politiku privatnosti ili će morati da plati novčanu kaznu, što je najnoviji pokušaj evropskih vlasti da američku kompaniju navede da razjasni svoje namene i metode prikupljanja podataka o korisnicima.

Agencija CNIL je saopštila da politika privatnosti Gugla krši francuske zakone i dala toj kompaniji rok od tri meseca da izvrši promene ili će se suočiti sa kaznom od 150.000 evra, dok će taj iznos porasti na "čak" 300.000 evra ako Gugl ne reaguje na prvo upozorenje, preneo je Rojters. U saopštenju se navodi da još pet evropskih zemalja preduzima slične mere, pri čemu se Španija već danas pridružila prvom talasu mera protiv Gugla, a očekuje se da će tokom narednih nekoliko nedelja isto preduzeti i Britanija, Nemačka, Italija i Holandija. Zvanični Pariz je Guglu dao tri meseca da izvrši promene svoje politike privatnosti, tako da korisnicima bude objašnjeno u koje svrhe ta kompanija koristi njihove lične podatke. Ukoliko to ne uradi, Gugl bi mogao da se suoči sa kaznom od "čak" 300.000 evra u Francusku, a iznos bi mogao da poraste na nekoliko miliona ukoliko kaznu odredi svih šest pomenutih evropskih zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track