NEVEROVATNO: Biljke znaju da reše matematički problem

Veliko otkriće britanskih naučnika

NEVEROVATNO: Biljke znaju da reše matematički problem

Tech -
Iznenađenje Biljke su u stanju da izvedu složene aritmetičke proračune kako bi bile sigurne da će imati dovoljno hrane da izdrže tokom čitave noći

LONDON - Ko kaže da biljke nemaju svest.Biljke izvode kompleksne aritmetičke proračune kako bi bile sigurne da će imati dovoljno hrane da izdrže tokom noći, tvrde naučnici, a prenosi Rojters.

Unutrašnji satIstraživači iz Centra „Džon Ajns“ (JIC) u Velikoj Britaniji kažu da biljke određuju učestalost uzimanja šećera tokom noći, kada nisu sposobne da se hrane energijom sunca. U stanju su čak i da kompenzuju nedostatak sunca ako noć padne ranije nego što su očekivale.- Ovo je prvi primer da se u osnovnim biološkim procesima koriste tako sofisticirani aritmetički proračuni - tvrdi Martin Hauard iz Centra „Džon Ajns“ za naučni časopis I-lajf.Tokom noći biljke mehanizmima unutar listova mere zalihe šećera i procenjuju koliko vremena imaju do zore. Informacije o vremenu dolaze iz unutrašnjeg sata, koji je prilično sličan ljudskom unutrašnjem satu. Biljke količinu zaliha dele sa vremenom koje je ostalo do kraja noći i to rade tako da istroše 95 odsto zaliha. Onih pet ostavljaju za svaki slučaj, kao rezervu ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti.

- Računica je precizna i zahvaljujući njoj biljke koriste zalihe na najbolji način. Sposobnost da se izvode aritmetičke računice od vitalnog su značaja za rast biljaka i njihovu produktivnost. Shvatanje kako biljke nastavljaju da rastu u tami može da poboljša prinose u poljoprivredi - tvrdi biolog Alison Smit za I-lajf.Ona dodaje da je fascinantno kako biljke računaju.- Ukoliko šećer iskoriste prebrzo, biljke će gladovati i biće zaustavljen njihov razvoj tokom noći. Ako ga koriste previše sporo, šećer će biti upropašćen - kaže Smitova.

JednačinaNaučnici su koristili matematičke modele da bi ispitali kako biljke računaju podelu hrane. Oni pretpostavljaju da su informacije o zalihama šećera i vremenu do izlaska sunca zapisane u dvema vrstama molekula - jednom nazvanom S zbog šećera, a drugom T zbog vremena. Ako S stimuliše potrošnju šećera, molekuli T ih zaustavljaju i usporavaju kako bi zalihe izdržale do kraja noći. Prema uverenju naučnika, matematička jednačina koju biljke koriste je S podeljeno sa T.

Nesvakidašnje... Otkriće koje je mnoge iznenadilo
Nesvakidašnje... Otkriće koje je mnoge iznenadilo

Otkriven Novi enzimTokom eksperimenata o matematičkim sposobnostima biljaka, tim naučnika otkrio je da je enzim PWD jedan od najzaslužnijih za proračune koji se koriste u potrošnji šećera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track