Peru: Mumificirane žene i ljudske žrtve u drevnoj grobnici

Peru: Mumificirane žene i ljudske žrtve u drevnoj grobnici

Tech -
Istraživači kažu da je većina tela pronađena u pogrebnoj odaji gde su mumificirane žene ostavljene da sede uspravno - što ukazuje da su bile visokog ranga i što navodi na zaključak da su Vari žene imale više moći nego što se ranije mislilo

LIMA - Arheolozi u Peruu saopštili su juče da su otkopali ogromnu kraljevsku grobnicu punu mumuficiranih ženskih tela koja bi mogla da pruže informacije o zagonetnom Vari carstvu koje je vladalo Andima davno pre dolaska Inka.

"Prvi put u istoriji arheologije u Peruu pronašli smo carsku grobnicu koja pripada Vari carstvu i kulturi", rekao je vođa tima, arheolog Miloš Gierš.

Naučnici smatraju da će im otkriće pomoći da shvate kako se živelo na Andima vekovima pre uspona carstva Inka o kome su španski konkistadori detaljno pisali.

Mauzolej, koji je otkriven pre nekoliko meseci u priobalskom mestu El Kastiljo de Uarmej 299 kilometara severno od Lime, sadrži zlatne predmete, keramiku i 63 kostura stara oko 1.300 godina, piše Rojters.

Istraživači kažu da je većina tela pronađena u pogrebnoj odaji gde su mumificirane žene ostavljene da sede uspravno - što ukazuje da su bile visokog ranga i što navodi na zaključak da su Vari žene imale više moći nego što se ranije mislilo.

"Šene su sahranjene sa fino izgraviranim naušnicama od plemenitih metala za koje smo ranije verovali da su ih koristili samo muškarci", rekla je arheolog Patricija Pržadk.

Istoričari veruju da su Vari, koji su vladali između 600. i 1100. godine, bili prvi koji su ujedinili plemena u sofisticiranu društvenu mrežu koja je pokrivala veći deo današnjih Anda u Peruu.Bioarheolov Vjeslav Vjekovski rekao je da šest kostura nije bilo umotano u tkaninu i da je, najverovatnije reč o ljudskim žrtvama za mumificiranu elitu.

"To su bili ljudi bačeni u grob pre nego što je on zapečaćen", rekao je on.

"Ležali su na stomacima, opruženi, a udovi su im išli svaki na svoju stranu".Arheolozi su rekli "Nacionalnoj geografiji" da o svom otkriću nisu govorili ništa iz straha od pljačkaša grobnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track