PUT U NEPOZNATO: Vojadžer ušao u misterioznu zonu!

ENIGMA Propale sve teorije o strukturi ivice Sunčevog sistema

PUT U NEPOZNATO: Vojadžer ušao u misterioznu zonu!

Tech -
NAUČNICI ZBUNJENI Iako se očekivalo da sonda iz solarnog sistema izađe pravo u međuzvezdani prostor, ona se zaglavila u „hodniku sa otvorenim vratima“

HJUSTON - Misterija na ivici solarnog sistema.Sonda „Vojadžer 1“ odavno je postala najudaljenija ikad napravljena svemirska letelica, a sada je stigla do ivice Sunčevog sistema i naučnicima poslala podatke koji su ih iznenadili i zbunili. Podaci o tom prostoru potpuno su drugačiji od svega što su mislili da znaju o spoljnom delu sistema.Netačne teorijeNaučnici su ranije verovali da će prelazak „Vojadžera 1“ u novi prostor, gde je uticaj interstelarnih sila drastično pojačan, biti postepen i nezanimljiv. Ipak, taj prelazak je komplikovaniji nego što su pretpostavljali - letelica je sada ušla u prostor koji naučnici ne mogu da shvate.- Sve teorije koje smo imali o tom prostoru su netačnim. Jednostavno, nemamo predstavu šta da očekujemo tamo - kaže Stamatios Krimigis, fizičar sa Univerziteta Džon Hopkins.Drastičan padOn kaže da je „Vojadžer 1“ odjednom zabeležio dramatičan i drastičan nestanak čestica koje proizvodi Sunce.- Njihov intenzitet je naglo opao 1.000 puta, što je kao da postoji ogromna vakuumska pumpa na ulazu u magnetni auto-put - kaže Krimigis.Do te promene je došlo za svega jedan dan, što je zbunilo naučnike. Istovremeno, galaktički kosmički zraci su postali mnogo jači. Ipak, njihovo ponašanje je bilo iznenađujuće - umesto da, u skladu s pretpostavkama, dolaze iz svih pravaca i smerova, oni stižu samo iz jednog. To je toliko zbunilo naučnike da niko od njih sada ne zna šta se u stvari dešava.- Ovo je veliko iznenađenje. Na neki način, dotakli smo interstelarni prostor, ali smo još unutar Sunčeve kuće - kaže astronom Merav Ofer s Bostonskog univerziteta.MaštovitostOn dodaje da je to kao da je sonda stigla do hodnika sa otvorenim spoljnim vratima. Naučnici ne samo da nisu znali za postojanje tog „hodnika“, već nemaju pojma koliko će „Vojadžer 1“ da ostane u njemu.Ed Stoun, fizičar s Kalteka, kaže da bi sonda mogla da putuje mesecima do ulaska u interstelarni prostor.- Ipak, to može da se dogodi svakog dana. Jednostavno, nemamo nikakvu pretpostavku šta čeka „Vojadžer 1“ - kaže Stoun.

Raketa koja radi pet godinaNaučnici NASA trenutno testiraju naprednu raketu na jonski pogon koja radi već pet i po godina bez prestanka. To je najduži test izdržljivosti neke rakete koji je ikad sproveden u laboratorijama, pa se naučnici nadaju da će jonski pogon moći da koriste za razne svemirske misije, a posebno za putovanja u duboki svemir.

O „Vojadžeru 1“- Sonda je lansirana 5. septembra 1977.- Dosad je prešla 124.66 AU (1.865×10 na 10 km) i prva je letelica koja je otišla tako daleko.- Nosi zlatnu ploču s pozdravom vanzemaljcima na 55 jezika (među kojima je i srpsko-hrvatski).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track