KONAČNO: Vanzemaljci, dosta ste se krili od nas!

Počela ozbiljna potraga za životom u svemiru

KONAČNO: Vanzemaljci, dosta ste se krili od nas!

Tech -
Rešenost Najbolji britanski astronomi i stručnjaci za komunikaciju napravili mrežu za aktivno traženje bića s drugih planeta

LONDON - Rešili da konačno otkriju da li smo sami u svemiru. Britanski astronomi udružili su snage i rešili da konačno otkriju da li postoje vanzemaljci.Zajednički radNaučnici iz 11 različitih institucija, među kojima je i čuvena opservatorija „Džodrel Benk“, pokrenuli su mrežu kojom će pratiti radio-signale i svetlosne signale koje možda odašilju TV i radio-aparati, sateliti, radari i laseri s drugih svetova. Ukoliko uspeju da uhvate bilo kakvu poruku malih zelenih, spremni su da odgovore. Stručnjaci za komunikaciju, koji su navikli na rad s delfinima i šimpanzama, sad rade na sistemu koji bi im pomogao da dešifruju svaku poruku iz svemira.Mreža kojom rukovodi dr Alan Peni s Univerziteta Sent Endrju zvanično je pokrenuta u petak uveče. U velikoj meri nalikuje čuvenom sistemu SETI, pa je nazvana Britanska istraživačka mreža SETI (UKSRN).Hvatanje signala- Hvatanje svetlosnog signala ili radio-signala koji nisu prirodni bilo bi dokaz da nismo sami u svemiru. Ako vanzemaljci uključe laser i pošalju signal kroz veliki optički teleskop kako bi objavili svoje postojanje, mi ćemo moći da ih uhvatimo. Konačno imamo tehniku kojom to možemo da uradimo - kaže dr Peni.On dodaje da čak i ako ne uspemo da dešifrujemo poruku, to ne bi bilo važno jer bi sama poruka bila dovoljan dokaz da nismo sami u svemiru.- Ipak, kad dobijemo poruku, moći ćemo da je proučimo. I verovatno da je dešifrujemo - kaže dr Peni.Ne slažu se svi s naučnicima koji tragaju za vanzemaljcima..- Standardni sistemi dešifrovanja koje koriste vojske i špijunske agencije neće nam mnogo pomoći ako uhvatimo poruku iz svemira. Da je to tako pokazuje veliki broj antičkih tekstova koje još nismo uspeli da pročitamo iako je bilo mnogo ozbiljnih pokušaja - kaže dr Džon Eliot, ekspert za komunikaciju s Univerziteta u Lidsu.Zemlja bez odbraneUprkos entuzijazmu, mnogi naučnici tvrde da ne bi ni trebalo da tragamo za vanzemaljcima. Naprotiv, trebalo bi da se krijemo. Neprijateljski nastrojeni posetioci iz svemira mogli bi da organizuju invaziju i unište život na Zemlji jer ako imaju tehnologiju za putovanje kroz svemir, onda mi nemamo nikakvu odbranu od njih, tvrde oni.- Ako vanzemaljci dođu do nas, Zemlja će postati njihov lak plen zbog svojih resursa - rekao je Stiven Hoking, čuveni astrofizičar.

Enigma... Niko ne zna kako bi vanzemaljci mogli da izgledaju
Enigma... Niko ne zna kako bi vanzemaljci mogli da izgledaju

Stiven Hoking
Stiven Hoking

Naseljivo 60 milijardi planetaSamo u našoj galaksiji postoji oko 60 milijardi planeta na kojima je moguć život, tvrde naučnici NASA. Oni su proučavali planete veličine Zemlje koje se nalaze u naseljivim planetama i otkrili da na mnogima postoji atmosfera, a samim tim i šansa za nastanak života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track