ZASTRAŠUJUĆE: Globalno zagrevanje ubija većinu životinja

Prebrzo uništavamo sve oko nas

ZASTRAŠUJUĆE: Globalno zagrevanje ubija većinu životinja

Tech -
Izumiranje da bi preživeli skok temperature za četiri stepena, većina kičmenjaka mora da evoluira čak 10.000 puta brže nego dosad

TAKSON - Brzo uništavamo svet oko sebe.Mnoge vrste kičmenjaka morale bi da evoluiraju 10.000 puta brže nego u prošlosti kako bi se prilagodile ekstremnim promenama klime koje se dešavaju danas i koje će se dogoditi u narednih 100 godina. Ukoliko se to ne desi, većini preti uništenje, pokazalo je istraživanje naučnika s univerziteta Arizone (UA).Oni su analizirali koliko se brzo životinje navikavaju na različite klimatske promene, koristeći podatke o 540 vrsta, među kojima su bili vodozemci, gmizavci, ptice i sisari. Posle toga su uporedili brzinu evolucije u odnosu na promenu klime koja se očekuje do kraja veka. Podrobna analizaRezultat je bio zabrinjavajući - kičmenjaci evoluiraju previše sporo da bi se prilagodili promenama i većini preti smrt.- Svaka životinja ima takozvano klimatsko utočište, mesto gde može da preživi. Tako neke žive u tropskim krajevima, druge u hladnijim područjima, treće na planinama ili u pustinjama... Većina životinja može da se prilagodi promeni od jednog stepena za milion godina, ali do kraja veka temperatura će skočiti za četiri stepena. To je velika promena koja će uništiti većinu vrsta jer jednostavno ne mogu da se prilagode tome - kaže Džon Vijens, profesor ekologije i evolutivne biologije sa UA.PoređenjeDa bi došli do podataka, Vijens i njegov tim napravili su rodoslov vrsta, beležeći kad su se koje vrste razdvojile jedne od drugih.- U suštini, otkrili smo koliko se brzo vrste menjaju u svojim klimatskim utočištima. Podaci su pokazali da se većina vrsta privikavala na novu klimu i po nekoliko miliona godina. Kad smo to uporedili s promenama klime koje se dešavaju i očekuju do kraja veka, sračunali smo da je neophodno da te vrste evoluiraju 10.000 brže nego u prošlosti - kaže Vijens.PreseljenjeOn dodaje da je moguće da će neke vrste rešiti da se presele na područje gde je nova klima sličnija onoj u njihovim ranijim staništima, ali da za veliku većinu vrsta to jednostavno nije opcija.- Većina vrsta jednostavno neće moći da se preseli dovoljno brzo. Ili neće imati gde - kaže Vijens.U ranijoj studiji, Vijens je objasnio da životinje ne umiru samo zbog promene klime već i zbog interakcija s drugim životinjama, ali da zavise i od biljaka.

Najugroženije... Planinska kraljevska zmija, evropski salamander i meksička žaba
Najugroženije... Planinska kraljevska zmija, evropski salamander i meksička žaba

Opasni požariŠumski požari koji u atmosferu izbacuju čestice pune ugljenika drastično utiču na promenu klime, pokazalo je istraživanje naučnika. Ranije se nije verovalo da je uticaj šumskih požara toliko značajan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track